Επιλογή Σελίδας

Πολλές γυναίκες που δέχομαι καθημερινά στο ιατρείο μου με ρωτούν αν είναι δυνατή μια εγκυμοσύνη κατά την περίοδο.
Είναι γεγονός ότι στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η σύλληψη κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης είναι απίθανη. Ωστόσο να που τα πράγματα μπορεί και να διαφοροποιηθούν.

Εστιάζοντας στο θέμα από «τεχνικής άποψης», αν μπορεί να ειπωθεί έτσι, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος μόνο όταν έχει ωορρηξία. Δηλαδή μέσα σε ένα 48ωρο «άνοιγμα» κάθε μήνα.. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί τις ημέρες της αιμορραγίας της περιόδου.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου δυο εβδομάδες πριν την περίοδο. Συγκεκριμένα, μεταξύ της 10ης και της 17ης μέρας του κύκλου και κατά μέσο όρο στη 14η ημέρα. Αφού λοιπόν η ωορρηξία και η περίοδος είναι δύο ξεχωριστά στάδια του μηνιαίου κύκλου, είναι σχεδόν απίθανο μια γυναίκα να μείνει έγκυος όταν υπάρχει αιμορραγία. Τουλάχιστον στη θεωρία και καθώς ισχύει ότι η περίοδος σηματοδοτεί το τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου.

Τα επίπεδα της προγεστερόνης πέφτουν και το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας απορρίπτεται. Άρα δεν γίνεται να ενωθεί το ωάριο με το σπερματοζωάριο και να εμφυτευτεί.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό «μπορεί» που κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα.
Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν η γυναίκα δεν είναι βέβαιη ότι έχει περίοδο ή όχι. Τούτο συμβαίνει συχνά όταν κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν ξαφνική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Συνηθέστερα θα λέγαμε πως έχουν για πολλούς λόγους ακανόνιστο κύκλο περιόδου. Άρα αν αυτό ισχύει, πως να ξεχωρίσουν και να αναγνωρίσουν με σαφήνεια τα στάδια του κύκλου;

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Είναι φανερό πως θα δυσκολευτούν πολύ. Εφόσον, έστω και μια μικρή αιμορραγία είναι δυνατό να συμβεί στα μισά του κύκλου, δηλαδή κοντά στην ωορρηξία.

Εδώ λαμβάνουμε επίσης υπόψη πως τα σπερματοζωάρια είναι δυνατό να επιβιώσουν μέσα στον γυναικείο οργανισμό για κάποιες ημέρες. Αν, δηλαδή, δεν βιάζονται και μοιάζουν σαν να… «περιμένουν» πότε θα γονιμοποιήσουν το ωάριο!

Μπορεί, λοιπόν, οι πιθανότητες να βρεθούν αρκετά κοντά – χρονικά – ωορρηξία και περίοδος, ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη κατά την περίοδο, να είναι απειροελάχιστες. Ωστόσο, καλό είναι το ζευγάρι που δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει, να χρησιμοποιεί μια μέθοδο αντισύλληψης της επιλογής του, ώστε να μη συμβεί …το απίθανο να γίνει πιθανό!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ