Επιλογή Σελίδας

Μπορούν εγκυμοσύνη και νηστεία να συμπορευθούν και για πόσο

Τώρα το Δεκαπενταύγουστο πολλές εγκυμονούσες με ρωτούν αν είναι ασφαλές, από πλευράς πρόσληψης των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για το έμβρυο, να νηστέψουν.

Το ίδιο με ρωτούν κι αρκετές κοπέλες που επιθυμούν να συλλάβουν ή έχουν γεννήσει και θηλάζουν το μωράκι τους.
Θα πω λοιπόν πως στα ερωτήματα αυτά η απάντηση δεν είναι απλή για καμιά από τις παραπάνω ιδιαίτερες καταστάσεις. Οπότε με ειλικρίνεια απαντώ πως κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική.

Και εξηγώ, πως στην περίπτωση της σύλληψης αλλά και στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί και οι ισορροπίες που τηρούνται πολύ εύθραυστες.
Αν θεωρήσουμε ότι η έγκυος ακολουθεί τα πρότυπα διατροφής του δυτικού τύπου, δηλαδή κρέας και λίπη σε αφθονία, τότε η ορμονική ισορροπία του οργανισμού, μπορεί να μεταβληθεί.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Προσεγγίζοντας το θέμα στη συνολική πλευρά του, θα σημειώσω πως γενικά δεν ενδείκνυνται για καμιά γυναίκα ούτε τα τηγανητά κατά κόρον, ούτε και τα νερόβραστα. Επομένως, αν αποφασίσει μια έγκυος να νηστέψει θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία γυναικολόγου και διατροφολόγου. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί πως ακολουθεί προσεγμένο διαιτολόγιο και ότι το έμβρυο τρέφεται και αναπτύσσεται σωστά.
Βέβαια, η περίοδος της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου είναι πολύ πιο βραχεία από αυτή του Πάσχα, μόλις δύο εβδομάδων. Όμως πάντοτε εξαρτάται από το τρίμηνο κύησης βρίσκεστε.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Για να μην υπάρχει έλλειψη και να έχετε καλή απορρόφηση σιδήρου από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. φακές, σπανάκι) απαραίτητο είναι να συνοδεύονται από μία καλή πηγή βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι, πιπεριές). Αντίστοιχα, για να προσλαμβάνετε όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά θαλασσινά (όχι πολύ αλάτι), ανάλατους ξηρούς καρπούς ή όσπρια, σε συνδυασμό με υδατάνθρακες π.χ. φακές με ρύζι ή με πατάτα και καρότα ή ζυμαρικά με χταπόδι κ.ο.κ.
Βάλτε επίσης τις σαλάτες στη διατροφή σας, ωμές ή βρασμένες. Προσθέστε μια ή δυο κουταλιές ταχίνι στο πρωινό σας, εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και πολύτιμων αμινοξέων. Περιέχει επίσης φολικό οξύ, φώσφορο και ασβέστιο.

Η κύρια πηγή λιπαρών θα είναι αδιαπραγμάτευτα το ελαιόλαδο, κι ας παρεκκλίνετε και λίγο δεν πειράζει. Επίσης, πολύ υψηλής διατροφικής αξίας είναι οι ελιές, που θεωρούνται νηστίσιμες.

Νυν πάντων η ενυδάτωση. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσετε τη νηστεία σας, μα πρέπει να ενυδατώνεστε πολύ καλά, μεγάλη προσοχή σε αυτό. Απαραίτητα, οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, συν κάποιους φυσικούς χυμούς αν το επιτρέπει το βάρος σας.

Όσον αφορά στο θηλασμό, είναι γεγονός πως μια ολιγοήμερη νηστεία δεν επηρεάζει την παραγωγή του γάλακτος, ούτε και την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Είναι καλό να αυξήσετε πριν τη νηστεία τα υγρά που παίρνετε και να μην ασκείστε έντονα, γιατί δαπανάτε παραπάνω θερμίδες.

. Όπως αντιλαμβάνεστε εγκυμοσύνη και νηστεία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, με πολλές παραμέτρους κατά περίπτωση, που λαμβάνονται υπόψη!

Σας εύχομαι καλό Δεκαπενταύγουστο.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ