Επιλογή Σελίδας

Οι λοιμώξεις από χλαμύδια αποτελούν μία από τις πιο συχνές σεξουαλικές λοιμώξεις, ειδικά σε γυναίκες κάτω των 25 ετών. Η συχνή εναλλαγή συντρόφων και η μη χρήση προφυλακτικού αποτελούν τους κυριότερους λόγους αυτής της μεγάλης μετάδοσης.
Ας δούμε πως αναπτύσσονται και γιατί δεν πρέπει να αμελήσετε τη θεραπεία μετά από ανάπτυξη χλαμυδίων.

Τα χλαμύδια είναι ενδοκυττάριοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων-ξενιστών. Δύο γένη χλαμυδίων έχουν κλινική σημασία για τον άνθρωπο, το γένος Chlamydia και το γένος Chlamydophila. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Μοιάζουν και με τους ιούς, απαιτώντας ζωντανά κύτταρα για τον πολλαπλασιασμό τους.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Ο κύκλος ζωής των χλαμυδίων περιλαμβάνει δυο ξεχωριστές φάσεις : μια εξωκυτταρική και μια ενδοκυττάρια, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται.

Μετά από 18 έως 24 ώρες, τα δικτυωτά σωμάτια, όπως τα λέμε, συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν τα στοιχειώδη σωμάτια. Αυτά απελευθερώνονται, ξεκινώντας ένα νέο κύκλο μόλυνσης. Τα χλαμύδια του τραχώματος (Chlamydia trachomatis) είναι παθογόνοι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν αποκλειστικά ανθρώπους.

Η κλινική εικόνα της λοίμωξης παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα. Οι γυναίκες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να παρουσιάζουν αυξημένες εκκρίσεις από τον κόλπο ή να παραπονούνται για πόνο στην κοιλιά.
Η διάγνωση γίνεται με τη μέθοδο της καλλιέργειας υλικού.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης χλαμυδίων επιβάλλει την άμεση λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τόσο της γυναίκας όσο και του τωρινού συντρόφου της. Επίσης, επιβάλλεται η ενημέρωση των συντρόφων με τους οποίους η γυναίκα μπορεί να είχε επαφές τους τελευταίους δυο μήνες. Κρίνεται απαραίτητο ώστε να αποφευχθεί η λοίμωξη στον άντρα, αλλά και να σταματήσει η μετάδοση σε μελλοντικούς συντρόφους.

Ο λόγος για την ανάγκη όλων αυτών των μέτρων, είναι ο περιορισμός της διάδοσης καθώς το επικίνδυνο της χλαμυδιακής λοίμωξης είναι οι επιπλοκές που έχει. Τα χλαμύδια είναι υπεύθυνα για ανιούσες φλεγμονές στη γυναίκα. Μπορεί από την προσβολή του τραχήλου να επεκταθούν προς τις σάλπιγγες και την κοιλιά και να κάνουν σαλπιγγίτιδα, αποστήματα, ενδοπυελική φλεγμονή.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, γιατί μπορεί άμεσα να απαιτήσουν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τη θεραπεία τους. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα και λόγω των συμφύσεων που δημιουργούν, μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στις σάλπιγγες. Υπάρχει κίνδυνος για υπογονιμότητα, καθώς και αυξημένα ποσοστά έκτοπης κύησης.

Τα χλαμύδια αποτελούν επίσης ένα από τα μικρόβια που προκαλούν προβλήματα την εγκυμοσύνη. Αποτελούν παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό και επιλόχειες λοιμώξεις. Ωστόσο, μπορεί να μεταδοθούν στο νεογνό και να προκαλέσουν λοιμώξεις στα μάτια, τα αυτιά και τους πνεύμονες (επιπεφυκίτιδα, πνευμονία).

Όπως αντιλαμβάνεστε, η λοίμωξη αυτή δεν είναι απλή, γι’ αυτό πέρα από τη σωστή ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται και προσεκτική επιλογή συντρόφου. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται οπωσδήποτε προφύλαξη κατά την επαφή.

Αν έχετε οποιαδήποτε ένδειξη, σύμπτωμα ή κάτι σας ανησυχήσει, επισκεφθείτε το γιατρό σας άμεσα και συζητείστε τους προβληματισμούς σας!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ