Επιλογή Σελίδας

Τι ακριβώς είναι η μηνορραγία; Μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως;

Έστω και μια φορά μόνο στη ζωή σας, θα συμβεί να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας για κάποιο θέμα που αφορά στην περίοδό σας. Ειδικά αν έχετε μεγάλη ροή.

Μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάσει αυξημένη ροή, όταν η συνολική απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη από 60-80 ml. Ισοδυναμεί με περίπου μισό φλιτζάνι τσαγιού. Όμως επειδή, δεν είναι εύκολο στο σύνολο να το υπολογίσετε αυτό, ο γιατρός σας θα ερευνήσει για ορισμένα συμπτώματα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Π.χ. αν λερώνεται συχνά το εσώρουχο ή το κρεβάτι σας κατά τη νυχτερινή κατάκλιση, αν παρουσιάζονται πυκνώσεις-θρόμβοι στο αίμα και πόσοι κ.λ.π. Επίσης, αν υπάρχουν επιπτώσεις κατά την περίοδό στην ποιότητα της ζωής σας. Για παράδειγμα όταν κινείστε, πηγαίνετε για ψώνια, έχετε υπνηλία ή συνεχή κόπωση, μπορεί να έχει προκληθεί αναιμία από την απώλεια σιδήρου.

Επιπλέον, αν παρά την αυξημένη ροή η μήτρα και οι ωοθήκες είναι κανονικές, μπορεί να ευθύνεται για τη μηνορραγία το ενδομήτριο. Είναι ο ιστός που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας.

Ο γιατρός καλείται να ελέγξει για συγκεκριμένα προβλήματα-αιτίες, όπως :  υπερπλασία του ενδομητρίου, ενδομήτριοι πολύποδες, ινομυώματα, φλεγμονή της πυέλου από μόλυνση, υποθυρεοειδισμό, δυσλειτουργία μηχανισμών πήξης μετά ή και από λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Υπάρχει αγωγή που μπορεί να σας βοηθήσει για τη λεγόμενη «βαριά περίοδο». Φυσικά θα εξαρτηθεί από το τι είν’ αυτό που την προκαλεί.  Καμιά φορά να ξέρετε όμως πως δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς το αίτιο.

Αυτό που στοχεύουμε πρώτα είναι να μειωθεί η απώλεια αίματος. Γι’ αυτό χορηγούνται ταμπλέτες σιδήρου για την αντιμετώπιση τυχόν αναιμίας. Έπειτα προτείνουμε φάρμακα που ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες : ορμονικά και μη-ορμονικά.

Λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου και ενεργούν στη μήτρα μειώνοντας τη ροή του αίματος από το ενδομήτριο. Παρέχουν επίσης αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο, μέχρι και 25% στην απώλεια αίματος σε περίπου 75% των γυναικών με μηνορραγία,.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Ποια είναι αυτά :

αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό και πιθανόν να είναι το πιο κατάλληλο. Ειδικά αν παράλληλα απαιτείται αντισύλληψη

progestogens, μπορεί να ληφθεί για 1-3 εβδομάδες κάθε μήνα. Μπορεί να μειώσει την απώλεια αίματος -ως ένα βαθμό- και ταυτόχρονα να ρυθμίσει τις περιόδους, αν είναι ακανόνιστες.

ισχυρότερες ορμόνες, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα. Μπορούν όμως να προκαλέσουν ενοχλητικές παρενέργειες και πρέπει να αποφευχθούν για τη μακροπρόθεσμη θεραπεία.

Εάν η φαρμακευτική θεραπεία δεν βοηθήσει όμως έχουν αποκλειστεί άλλα αίτια, η συσκευή απελευθέρωσης προγεστερόνης είναι η επόμενη αξιόπιστη λύση. Αυτό είναι ένα ειδικό σπείραμα που απελευθερώνει μικρή ποσότητα προγεστερόνης στο ενδομήτριο και αντίθετα από τα τυποποιημένα και κλασικά σπειράματα, μειώνει την εμμηνορροϊκή απώλεια αίματος στο 90% των γυναικών μετά από ένα έτος.

Τώρα, αν κι αυτή η μέθοδος ​δεν αποδώσει και η γυναίκα δεν επιθυμεί να κάνει παιδιά, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη. Εκτός από την υστερεκτομή κι άλλες μέθοδοι όπως η διατραχηλιακή αφαίρεση του ενδομητρίου (TCRE) και η θερμική καταστροφή του, μπορεί να δοκιμαστούν. Έχουν και το πλεονέκτημα να διατηρούν το σώμα της μήτρας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ