Επιλογή Σελίδας

Πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για να διατηρήσουμε γερά τα οστά μας;

Όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου. Μια σημαντική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα για την σκελετική υγεία και την οστεοπόρωση, έδειξε ανησυχητικά στοιχεία για ανεπαρκή πρόσληψη ασβεστίου σε 7 από τις 10 γυναίκες.

Η έρευνα, που κατέδειξε και άλλα στοιχεία, διήρκεσε 6 χρόνια. Εξετάστηκαν και ερωτήθηκαν συνολικά 11.268 ενήλικοι, ενώ οι συμμετέχοντες προέρχονταν από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό καθιστά την έρευνα ως “χάρτη της σκελετικής υγείας της Ελλάδας”.

Σχεδόν το 99% του ασβεστίου του σώματος βρίσκεται στα οστά που λειτουργούν ως τράπεζα ασβεστίου! Το ασβέστιο συνδυάζεται με άλλα μέταλλα για να σχηματίσουν τους σκληρούς κρυστάλλους. Οι κρύσταλλοι δίνουν στα οστά σας τη δύναμη και τη δομή τους. Μια μικρή ποσότητα του ασβεστίου διαλύεται στο αίμα. Αυτό το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία της καρδιάς, των μυών, του αίματος και των νεύρων.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Αν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, ώστε να διατηρείτε τα απαραίτητα επίπεδα στο αίμα, το σώμα αντιδρά.  Κάνει «ανάληψη» ασβεστίου από την «τράπεζα» των οστών σας και το «καταθέτει» στην κυκλοφορία του αίματος. Αν το σώμα σας αφαιρεί για μεγάλο διάστημα περισσότερο ασβέστιο απ’ ό,τι καταθέτει, η οστική σας δύναμη θα μειωθεί. Σταδιακά κινδυνεύετε ν’ αναπτύξετε οστεοπόρωση.

Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την συνιστώμενη δόση ασβεστίου είναι να έχετε διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα : το γάλα, το γιαούρτι και τα περισσότερα τυριά, έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν ακριβώς το ίδιο ασβέστιο (και μερικές φορές ακόμη περισσότερο) από τις κανονικές ποικιλίες.

Το ασβέστιο είναι πιο συγκεντρωμένο στα γαλακτοκομικά προϊόντα απ’ ό,τι στις περισσότερες άλλες ομάδες τροφίμων και απορροφάται εύκολα. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα στην κανονική διατροφή σας. Μια μερίδα είναι ισοδύναμη με ένα ποτήρι γάλα (250 ml), ένα κύπελλο γιαουρτιού (200 g) ή μια φέτα τυρί (40 g). Σημείωση: τα σκληρά τυριά, όπως η Παρμεζάνα, έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ασβεστίου από ό,τι οι πιο μαλακές ποικιλίες.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

Εξετάστε το ενδεχόμενο να τρώτε τα κόκαλα που βρίσκονται σε κονσέρβες ψαριών π.χ. σολομός και σαρδέλες. Εκεί είναι συγκεντρωμένο και το περισσότερο ασβέστιο. Προσθέστε γάλα ή σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σούπες ή φαγητά κατσαρόλας. Χρησιμοποιήστε γιαούρτι σε σούπες, σαλάτες και επιδόρπια.

Βάλτε περισσότερο μπρόκολο, λάχανο, μουστάρδα, μποκ τσόι (bok choy), σέσκουλα, αγγούρι, σέλινο και ρεβίθια στην κανονική διατροφή σας. Τρώτε περισσότερα αμύγδαλα, ξερά σύκα και αποξηραμένα βερίκοκα. Προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως τα δημητριακά για πρωινό και κάποια ψωμιά και χυμοί φρούτων, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση πρόσληψης ασβεστίου σας.

Όταν η απαιτούμενη δόση ασβεστίου δεν λαμβάνεται με το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί ένα συμπλήρωμα. Σε δόση 500-600 mg ασβεστίου την ημέρα.

Μιλήστε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Το ασβέστιο είναι σημαντικό για γερά οστά και μόνο με κατάλληλη διατροφή και άσκηση θα τα διατηρήσετε υγιή για πολλά χρόνια!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ