Επιλογή Σελίδας

Το άσθμα στις γυναίκες μπορεί να προκληθεί για πολλούς λόγους.  Ανάμεσα σε αυτούς η κληρονομικότητα, ο συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και η αλληλεπίδρασή της με εξωτερικούς παράγοντες.

Για παράδειγμα, στην πρόκληση της ασθματικής κρίσης μπορεί να συνηγορούν  :

– αλλεργιογόνα, όπως είναι η σκόνη, η γύρη, τα κατοικίδια κ.λπ.

– αρκετοί ερεθιστικοί παράγοντες (όπως κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, χημικά

– παθολογικές καταστάσεις, ιώσεις ή ιγμορίτιδα

– φάρμακα (όπως η ασπιρίνη ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη)

– οι καιρικές συνθήκες

– η σωματική άσκηση

Αλλά και :

-έμμηνος ρύση,

-εγκυμοσύνη

-χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η θεωρία πως η έλευση της έμμηνου ρύσης μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση κρίσεων άσθματος, διατυπώθηκε από το 19ο αιώνα.

Οι ορμόνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου. Επομένως, οι επιστήμονες παραδέχονται πως οι ορμόνες αυτές -ίσως- επηρεάζουν και το αναπνευστικό σύστημα κάποιων γυναικών. Αρχικά με τη μορφή «ευαισθησίας», που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άσθματος.

Μετά τα 20 έτη τους, το άσθμα στις γυναίκες φαίνεται να εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστεί από ό,τι στους συνομήλικούς τους άνδρες. Με το ποσοστό να ανέρχεται στο 9%, ενώ το αντίστοιχο για τους άνδρες να είναι στο 5%, περίπου.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες, πως οι αλλαγές αυτές στη συχνότητα εμφάνισης άσθματος, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, σχετίζονται με τις αντίστοιχες αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, που ρυθμίζουν τον κύκλο της. Οι αλλαγές στα επίπεδα αυτά είναι σημαντικές με το πέρασμα στην εφηβεία.

Οι υποψίες αυτές ενισχύονται, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι μετά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα των ορμονών πέφτουν. Ενώ τα ποσοστά εμφάνισης άσθματος στους άνδρες και στις γυναίκες τείνουν να συγκλίνουν.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η πιθανότητα πάντως μια γυναίκα να εμφανίσει συμπτώματα άσθματος, αυξάνεται σταδιακά από 7 ως 10 ημέρες πριν από την αναμενόμενη έλευση της επόμενης περιόδου της και κορυφώνονται 2 με 3 ημέρες πριν την περίοδο. Επομένως, σε μια γυναίκα με τυπικό κύκλο 28 ημερών, οι «SOS» μέρες αρχίζουν από την 20η με 22η ημέρα με κορυφαίες από την 26η μέρα και έπειτα.

Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί πως κρίσεις άσθματος ενδέχεται να εμφανιστούν συχνά και λίγο πριν από την ωοθυλακιορρηξία, δηλαδή στα μέσα του κύκλου.

Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων που βοηθούν τις γυναίκες που υποφέρουν από κρίσεις άσθματος. Μπορούν να διατηρήσουν μια καλή ποιότητα ζωής, χωρίς να στερούνται τη χαρά των δραστηριοτήτων που συνήθως απολαμβάνουν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ