Επιλογή Σελίδας

Αντισύλληψη είναι κάθε μέτρο που παίρνει ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης, ως επιλογή του ζευγαριού επί του παρόντος.

Κάποτε τα θέματα αυτά δεν συζητιούνταν ευρέως, επειδή υπήρχαν στερεότυπα και ταμπού. Ωστόσο, είναι καλύτερο το «προλαμβάνειν χρη μετανοείν». Σήμερα θα ασχοληθούμε σε γενικές γραμμές με το ποιοι τρόποι αντισύλληψης υπάρχουν και πως χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας.

Λάβετε καταρχήν υπόψη σας πως η αντισύλληψη δεν αρκεί να λαμβάνεται, αλλά πρέπει να λαμβάνεται και σωστά για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για να εφαρμόζεται σωστά η κάθε μέθοδος απαιτείται γνώση, άρα θα πρέπει να ενημερωθείτε σωστά.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι το προφυλακτικό. Μπορείτε να το βρείτε και να το προμηθευτείτε παντού και είναι για μία χρήση. Για πιο εξειδικευμένη προφύλαξη μπορείτε να επιλέξετε τους τρεις παρακάτω τρόπους :

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΔΙΣΚΙΑ

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα δισκία που περιέχουν τεχνητές γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα και προγεσταγόνα). Κατηγοριοποιούνται σε : διφασικά, μονοφασικά και micro-pills. Η δράση τους στοχεύει στο να εμποδίσουν την παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες. Επιπρόσθετα, να δημιουργήσουν ένα αφιλόξενο για το γονιμοποιημένο ωάριο, ενδομήτριο.

Η χορήγηση των αντισυλληπτικών δισκίων πρέπει να γίνεται μόνο από το γυναικολόγο και μετά από ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο. Σωστότερο είναι η χορήγησή τους να γίνεται σε νεαρές γυναίκες μέχρι 30 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή τους είναι η ύπαρξη σταθερής σεξουαλικής σχέσης, αφού δεν προφυλάσσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ασκούν προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου των ωοθηκών, του καρκίνου του ενδομητρίου, της οστεοπόρωσης. Γίνονται επίσης μελέτες για τη συσχέτιση τους με τον καρκίνο του μαστού. Η σωστή λήψη των αντισυλληπτικών δισκίων εξασφαλίζει τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης ανεπιθύμητης κύησης, από όλα τα μέσα αντισύλληψης.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΟ ΣΠΕΙΡΑΜΑ (ΣΠΙΡΑΛ)

Πρόκειται για πλαστικό αντικείμενο σε σχήμα Τ, το οποίο μπορεί να περιέχει είτε χαλκό είτε λεβονογεστρέλη (τεχνητή γυναικεία ορμόνη). Τοποθετείται μέσα στη μήτρα και εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Συνιστάται σε γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει.

Είναι δυνατό να δημιουργήσει συμφύσεις και πρέπει να τοποθετείται πάντα μετά από τη λήψη καλλιέργειας κολπικού υγρού. Η ενδομητρίτιδα και η κολπίτιδα αποτελούν αντένδειξη για την τοποθέτησή του. Τέλος δεν συνιστάται σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή ενδοπυελικής φλεγμονής.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν επείγουσα αντισύλληψη με πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας. Η δράση του είναι ανοσολογική (αποτελεί ξένο σώμα στην ενδομητρική κοιλότητα και έτσι ενεργοποιεί το ανοσολογικό σύστημα της γυναίκας) και μηχανική (εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο).

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ (χάπι της επόμενης ημέρας ή των τριών ημερών)

Στα φαρμακεία κυκλοφορούν δύο διαφορετικά σκευάσματα. ‘Ενα που πρέπει να λαμβάνεται εντός 24 ωρών και ένα δεύτερο που πρέπει να λαμβάνεται εντός 72 ωρών. Πρέπει να τονιστεί ότι και τα δύο σκευάσματα εμποδίζουν τη σύλληψη και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην ενδομητρική κοιλότητα, όμως δεν έχουν καμία δράση αν το κύημα προλάβει και εμφυτευτεί στο ενδομήτριο.

Επειδή τα εν λόγω σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ναυτία, απορύθμιση του κύκλου, ακανόνιστες μητρορραγίες σε ποσότητα και σε διάρκεια, συνιστάται η χρήση του να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Πάντα σε συνεννόηση με το γυναικολόγο, ώστε να αποφεύγεται κι η συστηματική χορήγησή του.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ