Επιλογή Σελίδας

Μεταξύ της 15ης και της 20ης εβδομάδας της κύησης, ίσως ο γιατρός κρίνει απαραίτητο να γίνει στην έγκυο αμνιοπαρακέντηση. Η συγκεκριμένη εξέταση θα δείξει τυχόν ύπαρξη συγγενών ανωμαλιών, για παράδειγμα σύνδρομο Down, ενώ εξακριβώνει το φύλο του εμβρύου.

Η διαδικασία είναι όμοια με τον υπέρηχο. Με τη χρήση βελόνας, στο σημείο που υποδεικνύεται πως έχει συγκεντρωθεί αρκετό αμνιακό υγρό, χωρίς να έρθει σε επαφή με το έμβρυο, θα κάνει άντληση 20ml υγρού. Το υγρό θα μπει σε φιαλίδιο ασφαλείας και θα αποσταλεί σε ειδικό εργαστήριο Γενετικής στην Αθήνα. Εκεί θα απομονωθούν από το υγρό κύτταρα του εμβρύου και μέσα από πολύπλοκες διαδικασίες μπορούν ν’ ανιχνευτούν μέχρι και 512 νοσήματα.

Συνήθως χρειάζονται δύο ημέρες για την πρώτη απάντηση και 5-7 ημέρες για την τελική. Αν το αποτέλεσμα είναι φυσιολογικό, τότε το παιδί δεν έχει καμία από τις ελεγχόμενες συγγενείς παθήσεις. Αν το αποτέλεσμα δείξει ότι το παιδί πάσχει από σοβαρή πάθηση, οι γονείς είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για τα περεταίρω.

.

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Σημειώστε ότι από την ηλικία των 35 ετών και άνω η αμνιοπαρακέντηση πρέπει να γίνεται σε όλες τις εγκύους. Ακόμη και σε κείνες που είχαν οι ίδιες ή στενοί συγγενείς τους στο παρελθόν εγκυμοσύνη με παιδί που είχε συγγενείς ανωμαλίες ή νοητική υστέρηση. Επιπρόσθετα, γίνεται στις εγκύους που η αυχενική διαφάνεια ή άλλη εξέταση ήταν ύποπτες ή σε ειδικές περιπτώσεις (τοξοπλάσμωση). Κοινώς λέμε πως η εξέταση ανιχνεύει νοσήματα που οφείλονται σε χρωμοσωματικές ανωμαλίες, π.χ. τρισωμίες.

Δυστυχώς, δεν ανιχνεύονται ασθένειες που δεν σχετίζονται με τα χρωμοσώματα, για παράδειγμα προβλήματα καρδιάς, τύφλωση, κώφωση κλπ. Αν με ρωτήσετε αν θα κινδυνεύσει το έμβρυο, θα επισημάνω πως η βελόνα δεν έρχεται σε επαφή μαζί του. Επιπλέον, οι τελευταίου τύπου βελόνες που χρησιμοποιούνται, έχουν συρρικνώσει το ποσοστό αποβολών στο 0,1%.

Αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, οι γονείς θα ενημερωθούν επακριβώς για το ποιο πρόβλημα θα έχει το παιδί. Επίσης, τι έπεται να επακολουθήσει, με κάθε λεπτομέρεια.

Αν αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδί με αυτά τα προβλήματα, τότε η εγκυμοσύνη διακόπτεται (είναι νόμιμο). Αν αποφασίσουν ότι θέλουν να κρατήσουν το παιδί, τότε η εγκυμοσύνη συνεχίζεται με όλα τα κατάλληλα για την περίπτωση μέτρα.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Την ημέρα της αμνιοκέντησης και την επόμενη θα χρειαστεί να μείνετε για λόγους ασφαλείας στο κρεβάτι και μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθιερωμένες ασχολίες σας. Επιπλέον, ο γιατρός θα σας συστήσει ειδική αντιβίωση να πάρετε, η οποία όμως δεν είναι επικίνδυνη για το έμβρυο.

Όπως αντιλαμβάνεστε η αμνιοπαρακέντηση είναι πολύ σημαντική και το ζευγάρι αποφασίζει για το μέλλον του παιδιού του. Είναι σαφές ότι το ζητούμενο είναι η ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που να τη διασφαλίζουν.

Από κει και πέρα καλό είναι να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε και να είστε καθόλα προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ