Επιλογή Σελίδας

Μετά το καλοκαίρι χρειάζεται να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή μας τόσο για αποκατάσταση, όσο και για να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, ενόψει χειμώνα.

Οι πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η διατήρηση του βάρους μας και η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις.

Ας δούμε μερικές συμβουλές για να προετοιμαστούμε σωστά.

Ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού

Το φθινόπωρο λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας και του έντονου στρες μετά την επιστροφή στη δουλειά ή στις σπουδές, γινόμαστε γενικά ευάλωτοι στις ιώσεις.

Έτσι είναι σημαντικό να παίρνουμε ικανοποιητικές αντιοξειδωτικές ουσίες  μέσω των τροφών, για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Β-καροτένιο, συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μπορούμε να το πάρουμε από  τα καρότα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα χόρτα.

 Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων και αντισωμάτων, πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών. Κυριότερες φθινοπωρινές πηγές αποτελούν τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το λάχανο, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

 Βιταμίνη Ε: Συντελεί στην παραγωγή κυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Πολύ καλές πηγές βιταμίνης Ε αποτελούν το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά (όπως οι γαρίδες), οι ξηροί καρποί.

Ψευδάργυρος: Δεν είναι ευρύτατα γνωστό, αλλά βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και στη φυσιολογική ανάπτυξη. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο :  οστρακοειδή, μοσχάρι, πουλερικά, φασόλια, καρύδια.

Επίσης, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά εποχής, πολύ απλά συνοδεύοντας τα γεύματά σας με μια σαλάτα. Η βιταμίνη Α, συμβάλλει στην αναδόμηση της επιδερμίδας και με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η όψη της. Θα τη βρείτε στο μπρόκολο, τα καρότα και το σπανάκι. Βάλτε στη σαλάτα σας λίγο ελαιόλαδο.

Ενυδατωθείτε και διατηρείστε τη θερμοκρασία του σώματος σας

Η επαρκής κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε υγρά είναι αναγκαία. Η ανεπάρκεια επιφέρει σοβαρές παρενέργειες. Μειώνεται ο όγκος του πλάσματος και ο συνολικός όγκος του αίματος. Η μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή τροφοδότηση του σώματος με αίμα και οξυγόνο.

Χωρίς νερό ο εγκέφαλος, το αίμα, οι μυς, και τα άλλα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Τα συμπτώματα είναι κόπωση και μακροπρόθεσμα, κυκλοφορικά προβλήματα. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κραμπών, ζάλης, εξάντλησης και θερμοπληξίας.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Προκειμένου να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να κρατήσουμε το σώμα μας καλά ενυδατωμένο, καταναλώνουμε περί τα 2-2,5 λίτρα υγρών. Αυτό γίνεται μέσω της πρόσληψης νερού, αλλά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα νερού π.χ. καρπούζι, πεπόνι, καρότα, μαρούλι, ντομάτα, μπρόκολο, μήλα, πορτοκάλια, γκρέϊπφρουτ, γιαούρτι, γάλα, χυμοί.

Επιπλέον, στην καθημερινή ενυδάτωση συμβάλλουν και όλα τα ροφήματα (π.χ. τσάι, καφές, αναψυκτικά.

Υιοθετείστε τη συνήθεια για μικρά και συχνά γεύματα

Η συστηματική κατανάλωση φαγητού εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε ο οργανισμός να μη νιώθει στέρηση. Συνεπώς, η θρεπτική πληρότητα μας κάνει λιγότερο ευάλωτους σε ιώσεις και κρυολογήματα.

Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα

Το φθινόπωρο είναι ευκαιρία για ένα νέο προγραμματισμό. Εντάξτε μια μορφή άσκησης στο πρόγραμμά σας, όχι κάτι ιδιαίτερα επίπονο ή δύσκολο. Είναι σημαντικό να διαλέξετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, για να σας παρακινεί.

Μην ξεχνάτε πως η έξυπνη διατροφή και η επαρκής φυσική δραστηριότητα μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι για την άμυνα του οργανισμού μας! Συμπεριλαμβανομένων της ευεξίας και βελτίωσης της διάθεσης και της καθημερινής ανανέωσής μας.

Αναμένω να μου πείτε τις αλλαγές που παρατηρήσατε!

Σας εύχομαι καλό φθινόπωρο!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ