Επιλογή Σελίδας

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μεταδοθεί στο έμβρυο ο ιός του AIDS στην εγκυμοσύνη;

Η 1η Δεκεμβρίου για πρώτη φορά το 1988 ορίστηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ενημέρωση σχετικά με το AIDS». Είναι γνωστή ως “AIDS Awareness Day”.

Έκτοτε κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει πως το AIDS είναι παρόν και πολλοί συνάνθρωποί μας είναι φορείς της ασθένειας αυτής. Μπορεί η θεραπεία που να εκριζώνει την ασθένεια να μην έχει ακόμη ανακαλυφθεί, ωστόσο η  πληροφόρηση προστατεύει και σώζει ζωές.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης από τον HIV μιμούνται εκείνα του πρώτου τριμήνου της κύησης και αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διάγνωση.

Μετά τη διαπίστωση της μόλυνσης από HIV, πρέπει να γίνεται έλεγχος και για άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, να αναζητηθούν άλλες σχετιζόμενες με τον HIV ειδικές λοιμώξεις. Για παράδειγμα : η  πνευμονία, η μόλυνση από κυτταρομεγαλοϊό, η τοξοπλάσμωση και η μυκητίαση.

Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο (αν δεν χορηγείται θεραπεία στη μητέρα) είναι <20%-40%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (>90%) των παιδιών με AIDS έχουν αποκτήσει τη νόσο από κάθετη μετάδοση (από τη μητέρα τους). Σε έμβρυα που έχουν αποβληθεί, το πρώτο τρίμηνο της κύησης, έχει απομονωθεί ο ιός στους εμβρυϊκούς ιστούς όσο και στον πλακούντα.

Η κάθετη μετάδοση είναι συχνότερη στους τοκετούς πρόωρων νεογνών. Ιδιαίτερα αν υπάρχει παρατεταμένη ρήξη των υμένων, δηλαδή αν έχουν σπάσει τα νερά πριν από πολλές ώρες. Είναι γνωστό ότι σε «υγιές» έμβρυο, η μετάδοση μπορεί να γίνει κατά τον τοκετό. Πως; Από το αίμα και της εκκρίσεις του γεννητικού συστήματος της μητέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Tο πρώτο από τα δίδυμα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από τον HIV, συγκριτικά με το δεύτερο δίδυμο. Η εργαστηριακή διάγνωση της HIV λοίμωξης προσφέρεται και συστήνεται από το γυναικολόγο σε όλες τις έγκυες. Δεν γίνεται μόνο στην περίπτωση που η γυναίκα αρνηθεί! Ωστόσο, νέες μέθοδοι επιτρέπουν την ανίχνευση των HIV μολυσμένων γυναικών και νεογνών σε λίγα λεπτά.

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Ο έγκαιρος έλεγχος παρουσιάζει σημαντικές πιθανότητες να αποτρέψει το AIDS στην εγκυμοσύνη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο κίνδυνος μετάδοσης στο νεογνό μπορεί να φτάσει και <1%. Με το συνδυασμό αντιικής θεραπείας, την καισαρική τομή και την αποφυγή του θηλασμού, Η θεραπεία συνεχίζεται από το στόμα στο νεογνό για 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Τα μωρά, των οποίων η μητέρες είναι οροθετικές, υποβάλλονται σε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις ανίχνευσης του ιού. Οι εξετάσεις επαναλαμβάνονται μέχρι το μωρό να συμπληρώσει τους 12 με 18 μήνες.

Η επιστήμη συνεχίζει να προσπαθεί κι αυτό μας δίνει ελπίδες. Η σωστή ενημέρωση σώζει ζωές. Το ίδιο η προφύλαξη και η υιοθέτηση ενός υγιούς μοντέλου σεξουαλικής συμπεριφοράς.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ