Επιλογή Σελίδας

Μετά τα 40, η κλιμακτήριος είναι από τα θέματα που θ’αρχίσουν να απασχολούν τις γυναίκες αυτής της ηλικίας! Όσο μεγαλώνουμε έρχονται αλλαγές στο σώμα, τις συνήθειες και τις απόψεις μας, μα μαθαίνουμε να τις διαχειριζόμαστε.

Καθώς είναι αναπόφευκτες, κάποιες φορές αισθανόμαστε σαν να μην αναγνωρίζουμε το σώμα ή τις επιλογές μας. Ωστόσο το πιο σημαντικό δεν είναι η αλλαγή αυτή καθαυτή, ούτε η κλιμακτήριος.  Είναι ο τρόπος που θα τη δούμε, όπως λέμε η οπτική της.

Ας δούμε ποιες είναι οι  βασικότερες αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι γυναίκες μετά τα 40.

Αύξηση βάρους

Ξεκινώντας τη δεκαετία των ‘40, οι γυναίκες χάνουν μυϊκό ιστό βάρους, κατά μέσο όρο 250 gr ανά έτος. Η απώλεια του έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολισμός, καθώς ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες και το βάρος…πετάει!

Απώλεια οστικής μάζας

Μέχρι και τα 35, το σώμα διατηρεί ισορροπία στην απώλεια και πρόσληψη της οστικής πυκνότητας. Μετά τα 35 και κάθε χρόνο, το σώμα χάνει συνολικά το 1% της οστικής του μάζας. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης και άρση βαρών. Οι ασκήσεις βοηθούν να μη χάνεται η οστική μάζα, να δυναμώνουν τα οστά και να διατηρούνται όσο τα χρόνια περνάνε.

Καρκίνος του στήθους

Οι πιθανότητες να διαγνωσθεί μια γυναίκα άνω των 40 με καρκίνο του μαστού αυξάνονται γεωμετρικά, σε σύγκριση με την ηλικία των 30. Η κλιμακτήριος μας βάζει σε διαδικασία ελέγχου. Συνήθως, οι περισσότερες γυναίκες περιμένουν μέχρι τα 50 για να ασχοληθούν σοβαρά με την πρόληψη του καρκίνου. Οι ειδικοί προτείνουν μαστογραφία μια φορά το χρόνο από την ηλικία των 40 και μετά. Ωστόσο, η συνήθεια της ψηλάφησης του στήθους, είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όλων των γυναικών.

           

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα

Η μεταβατική περίοδος από την αναπαραγωγική φάση στην εμμηνόπαυση λέγεται περιεμμηνόπαυση και μπορεί να κρατήσει 6 ως 7 χρόνια. Εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 47, αν και κάθε σώμα λειτουργεί και αντιδρά διαφορετικά. Αυτή η περίοδος, που λήγει ένα χρόνο μετά την τελευταία εμμηνόρροια, συνοδεύεται από παραγωγή χαμηλών οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Εξάψεις, διαταραχές στον ύπνο και αλλαγές στον κύκλο είναι επίσης πιθανό να συμβούν.

Απορρύθμιση ορμονών

Καθώς μεγαλώνει το σώμα μπορεί ο θυρεοειδής αδένας να υπολειτουργεί ή να παράγει λιγότερες ή περισσότερες ορμόνες από αυτές που κανονικά χρειάζεστε. Υπάρχει μια σειρά από συμπτώματα που μπορεί να απαντηθούν συχνά. Αυτά είναι : η απώλεια βάρους, η μη ανέχεια στο κρύο ή τη ζέστη, κόπωση και εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, το πάγκρεας χάνει σταδιακά την ικανότητα του να επεξεργάζεται την ινσουλίνη με τους ρυθμούς που το έκανε μέχρι πρότινος. Οπότε ανεβάζοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μπορεί να εμφανίσει διαβήτη.

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μάθετε να «ακούτε» και να φροντίζετε το σώμα σας σε κάθε ηλικία.

Κάθε περίοδος είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζετε και να χαίρεστε τη ζωή, όπως της αξίζει!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ