Επιλογή Σελίδας

Ο Πρόωρος Τοκετός (World Prematurity Day) καθιερώθηκε πρώτη φορά το 2010. Με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών», «The European Foundation for the Care of Newborn Infants» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου. Τη μέρα εκείνη τα πρόωρα παιδιά έχουν την τιμητική τους.

Στις μέρες μας, οι επιπλοκές στον πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών. Έτσι, 1.000.000 πρόωρα παιδιά χάνουν τη ζωή τους ετησίως, από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα. Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων, κάτω των 5 ετών, συμβαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής. Είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό περιστατικών, που προκύπτει από επιπλοκές. Ο πρόωρος τοκετός σχετίζεται με αυτές (πριν τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες) ή τον τοκετό αυτό καθαυτό.

Ακόμη, πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, αλλά και τις ΗΠΑ. Αν και στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

Σήμερα η επιστήμη διαθέτει τα μέσα για να σωθεί πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών. Όπως υποστηρίζει ο Τομέας Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων στα πρόωρα βρέφη. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.Επιπλέον, η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά.

Η χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs), τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν, είναι πολύ διαδεδομένη. Είναι όμως και χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σε περισσότερα από 400.000 πρόωρα βρέφη ετησίως».

Η UNICEF αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών. Ο μεγάλος στόχος της εκστρατείας της οργάνωσης ειναι η μείωση της παγκόσμιας κάτω των 5 ετών θνησιμότητας.

Ιστορικά δεδομένα και νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών κατά τον πρόωρο τοκετό, μπορεί να μειωθούν. Τα ποσοστά μιλούν για περισσότερο από 3/4, ακόμη και χωρίς τη διαθεσιμότητα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιγένειας. Έτσι θα βελτιώσουν την κατάσταση για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνα που είναι πρόωρα.

Ο οικογενειακός προγραμματισμός, η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβάλλεται να λειτουργήσουν! Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων σημαντικά.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Στόχος μας είναι τα γερά και ευτυχισμένα μωρά, ακόμη κι αν ήρθαν σε τούτο τον κόσμο με «άγουρες» συνθήκες. Ένα στα δέκα μωρά στατιστικά γεννιέται πρόωρα!

Χρόνια πολλά με όλη μας την αγάπη, σε όλα τα προωράκια!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ