Ndaloni shtatzëninë….  Ka shumë arsye që mund të çojnë një grua që po planifikon të përfundojë shtatzëninë.
Kur një grua zbulon se është shtatzënë dhe vendos që nuk dëshiron të vazhdojë shtatzëninë, këshillohet që menjëherë të konsultoheni me një gjinekolog. Ai do të shqyrtojë historinë individuale dhe familjare dhe do të informojë gruan për zgjedhjet

Eko do të përcaktojë vendin e implantimit të fetusit dhe do të llogarisë moshën gestacionale me saktësi relative.

Ndërprerja e shtatzënisë mund të bëhet në dy mënyra: farmaceutike dhe invazive:

Metoda farmaceutike bëhet në shtatëzani që zbulohen shumë herët në konceptim. Shumë argumentojnë se funksionon mirë dhe na jep mundësinë për të shmangur ndërhyrjen. Unë nuk jam plotësisht dakord me këtë. Në thelb, gruaja merr disa ilaçe që do të çojnë në abort në formën e një “periudhe të rëndë”. Problemi është se është e mundur që të mos eleminohen të gjithë elementët e shtatzënisë dhe të ekzistojë një gjakderdhje e patrajtuar, e cila përsëri mund të kërkojë fërkime.

Procedura invazive kryhet në një gjinekolog të organizuar, zgjat disa minuta dhe përfundon shtatzëninë e padëshiruar. Gruaja do të qëndrojë në dhomën e maternitetit për një kohë dhe pastaj do të kthehet në vendin e saj të lindjes. Dhimbja është zakonisht e lehtë për t’u trajtuar, me qetësues të butë dhe kundër disa ditësh rikthehet në rutinën e saj të përditshme.

Zgjedhja e gjinekologut të duhur është e rëndësishme për përfundimin e sigurt të shtatzënisë. Pasi gruaja informohet për operacionin, ndërlikimet e mundshme dhe ka marrë një vendim përfundimtar për ndërprerjen e shtatzënisë, gjinekologu do të përcaktojë të gjitha parametrat që do të rrisin shëndetin e saj dhe aftësinë e riprodhimit në të ardhmen. Sidoqoftë, ndërlikimet kanë më pak të ngjarë të ndodhin kur shtatzënia nuk ka përparuar.
Mbështetja psikologjike e një gruaje para dhe pas shtatëzanisë është gjithashtu shumë e rëndësishme, pasi shumë shpesh gjinekologu është një nga të paktët njerëz që e di saktësisht situatën dhe është i pari që e mbështet atë kur është e nevojshme.

Përveç kësaj, pas operacionit, gjinekologu është i detyruar të diskutojë masat kontraceptive me gruan. Duke analizuar metodat e kontracepsionit në dispozicion, ata do të vendosin se cila është metoda më e përshtatshme, në varësi të nevojave individuale dhe veçorive të secilës grua.

 

Ndaloni shtatzëninë

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ