Rëndësia e ekzaminimi gjinekologjik është shumë e lartë, si në situata rutinore, por kryesisht në situata emergjente në obstetrikë dhe gjinekologji.

Para ekzaminimit gjinekologjik, këshillohet që mjeku të shpjegojë, veçanërisht për gruan që nuk është ekzaminuar më parë, hapat e ekzaminimit, një nga një, në mënyrë që ajo të ndjehet rehat dhe e përgatitur.
Gjithashtu, duhet të bëhet e qartë për gruan që ekzaminimi gjinekologjik është pa dhimbje, nuk duhet të ndjehet i pakëndshëm ose i sikletosur, pasi bëhet në një dhomë të veçantë (laborator), pranë zyrës së mjekut.
Ekzaminimi fillon me marrjen e një historie mjekësore, në bazë të së cilës gjinekologu mund të vlerësojë nëse ka ndonjë gjendje ose simptomë të sistemit gjenital që duhet të hetohet.

Pas marrjes së historisë mjekësore, më pas vijon ekzaminimi gjinekologjik. Kjo fillimisht bëhet nga inspektimi vizual (ekzaminimi) i organit gjenital të jashtëm për problemet p.sh. lythat, anomalitë anatomike, infeksionet e lëkurës etj.
Kjo pastaj vendoset me kujdes në vaginën e një organi të veçantë, të quajtur dilatues vaginal, përmes të cilit kryhet një ekzaminim vizual i murit vaginal dhe qafës së mitrës. Në këtë fazë, gjinekologu do të bëjë një Pap test nëse kombinohet. Më në fund, palpimi kryhet për të diagnostikuar ndonjë problem të brendshëm gjenital dhe vezor.

Një hap i domosdoshëm në ekzaminimin gjinekologjik është ekzaminimi i gjirit gjinekolog për çfarëdo tumori ose ciste. Nëse është e nevojshme, mjeku mund të kërkojë një mamografi të gjirit ose skanimin me ultratinguj ose, në raste më të rrezikshme, një MRI.

Me kalimin e kohës, kontrollimi i gjirit po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm për shëndetin e grave, pasi sot ne e dimë se nëse kanceri i gjirit diagnostikohet në një fazë të hershme, është i shërueshëm.
Kjo është arsyeja pse ne themi se mamografia është me të vërtetë një provë që shpëton jetën e një gruaje!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ