Kancer, i njohur si tumor malinj ose neoplazëm malinje. Në thelb, është një grup sëmundjesh që lidhen me rritjen anormale të qelizave, me mundësinë e pushtimit ose të përhapjes në pjesë të tjera të trupit të njeriut.
Kanceret gjinekologjike janë kanceret e sistemit riprodhues të femrës, të cilat ndodhin kur shumohen qelizat jonormale.
Pesë janë kanceret kryesore gjinekologjike: mitra, vezoret, qafa e mitrës, vagina dhe vulvë.

Forma të tjera – jashtëzakonisht të rralla – të kancerit gjinekologjik janë pështymë dhe placenta e lidhur me shtatzëninë.

Kanceri i vezores:
Ndodh në njërën ose në të dy vezoret ose në formën e karcinomave epiteliale ose në tumoret malinje. Diagnoza e hershme është jashtëzakonisht e rëndësishme, por për shkak se disa nga simptomat e sëmundjes janë jo specifike, të ngjashme me ato të sëmundjeve të tjera të zakonshme, shpesh është e vështirë të diagnostikohet.

Kanceri i qafës së mitrës:
Kanceri i qafës së mitrës është kanceri më i zakonshëm tek gratë e moshës 35 vjeç dhe nën. Shtë një sëmundje që mund të parashikohet kryesisht përmes ekzaminimeve të rregullta gjinekologjike.

Kanceri i mitrës ose endometrial:
Kanceri endometrial është një nga kanceret më të zakonshëm tek gratë. Endometriumi është endoteli i mitrës, domethënë membrana që mbulon mitrën. Disa qeliza endometriale fillojnë të shumohen në mënyrë të pakontrollueshme dhe kanceri rritet.

Kanceri vaginal:
Shtë një formë e rrallë e kancerit gjinekologjik që prek kryesisht gratë mbi 60 vjet. Shumë gra me kancer vaginal nuk kanë fare simptoma.
Testet e rregullta të Pap-njollës zbulojnë çdo ndryshim, ndërsa vaksina HPV mbron nga sëmundja.

Kanceri i vagines
Fillon në vulvë, domethënë në pjesën e jashtme të sistemit riprodhues të femrës. Shtë gjithashtu një formë e rrallë e kancerit gjinekologjik dhe zakonisht shkaktohet nga papillomavirus njerëzor (HPV), i cili është gjithashtu përgjegjës për kancerin e qafës së mitrës.
Vaksina HPV, e cila ndihmon në mbrojtjen kundër kancerit të qafës së mitrës, është një metodë shumë efektive për parandalimin dhe trajtimin e kancerit të qafës së mitrës.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ