Endometrioza është një gjendje beninje, e karakterizuar nga rritja e indeve të mitrës në zona jashtë saj
Gjendet kryesisht në zonën e barkut, vezoret, tubat fallopiane, ligamentet e mitrës, por edhe në zgavrën peritoneale. Shtë më e zakonshme tek gratë që nuk kanë lindur ende, por kanë potencial të lindjes së fëmijëve.

Ndërsa janë formuluar shumë teori për arsyetimin e tij, më e rëndësishmja është teoria e implantit të drejtpërdrejtë. Kjo do të thotë, qelizat endometriale të pranishme në gjakun e periudhës implantohen direkt në pellgun e vogël pas rigjenerimit përmes tubave fallopian.

Këto qeliza që futen në bark bëjnë rethin menstrual të periudhave menstruale të një gruaje brenda në bark, duke bllokuar kështu sasinë e gjakut që shkakton inflamacion, dhimbje dhe gingivit.

Kjo krijon imazhin e endometriozës tipike në kapakun e brendshëm të barkut të quajtur peritoneum, por edhe formën cistike në vezoret, ku ato quhen cista endometriale me çokollatë.

Gratë me endometriozë shpesh kanë simptomat e mëposhtme

Dhimbje
Gjakderdhje
Letargjike
Nauze
Lodhje kronike
Unwell Depresioni
Përsëritet
infeksione të tilla si kërpudhat
Tendenca dhjamore ose zbehje gjatë periudhës

Testi i vetëm diagnostikues është padyshim laparoskopia.
Trajtimi i endometriozës mund të jetë farmaceutik, kirurgjikal ose një kombinim i të dyjave. Lloji i trajtimit varet nga mosha e pacientit, dëshira për shtatzëni, ashpërsia dhe kohëzgjatja e simptomave, faza e sëmundjes dhe nëse është një sëmundje parësore ose relaps.

Terapia farmakologjike (hormonale) përfshin ilaçe që shkaktojnë shtypjen e estrogjenit dhe amenorrea, duke rezultuar në atrofi të fokave endometriale. Ilaçet tregohen te pacientët pa ngjitje të gjërë dhe probleme të fertilitetit, si dhe në lehtësimin e simptomave (kryesisht dhimbje).
Diagnostifikimi i hershëm dhe riparimi i lezioneve të sëmundjes ndihmon në parandalimin e endometriozës dhe përmirësimin e cilësisë së jetës së shumë grave që vuajnë nga ajo.

 

Endometrioza

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ