Plehërimi in vitro (IVF) është metoda më e zakonshme e riprodhimit të asistuar nga mjekësia te njerëzit, e cila filloi së pari me sukses në 1978.
Plehërimi i vezës nga spermatozoidi bëhet jashtë trupit të gruas, domethënë në laborator, pikërisht sepse për arsye të ndryshme nuk mund të bëhet në të. Sigurisht, vezët, sperma dhe embrionet që rezultojnë janë çifti që përpiqen të ngjizin.

Rethi i trajtimit IVF përfshin hapat e mëposhtëm themelorë:

Hetimi dhe diagnostikimi i infertilitetit
paraprake
Stimulimi i vezoreve me ilaçe për zhvillimin e shumë folikujve.
Monitoroni stimulimin me një seri përcaktimesh ultrazërit dhe hormonal
Induksioni i ovulacionit
Grumbullimi i vezëve (hedhja)
Plehërimi dhe jo-kultivimi
Transferimi i embrionit
Ekzaminimi i shtatëzanisë, me mostrat e gjakut të marra për të matur nivelin e hormonit të gonadotropinës)
Ekzaminimi klinik i shtatzënisë me interval të ultrazërit
Progresiv ekzaminimi  i shtatzënisë

Ekzistojnë disa teknika për të arritur IVF:

1. IVF klasike
2. Mikro-fekondimi (ICSI)
3. Shërimi i asistuar
4. Kultura e blastocistit
5. Cryopreservation e embrioneve dhe indeve testikulare
6. Diagnoza gjenetike e parafabrikimit (PGD)
7. Biopsia testikulare (TESE)

Është fakt që në përqindje e një shtatëzënie të suksesshme me anë të metodës IVF varet nga shumë faktorë, siç janë cilësia dhe numri i embrioneve, mosha e nënës që pret, spermatozoidi i babait të ardhshëm apo edhe shkaqet e infertilitetit të çiftit.
Për më tepër, ekzistojnë një sërë faktorësh të tjerë që janë të rëndësishëm për trajtimin, njohurinë e personelit mjekësor-shkencor, dhe përgjithësisht cilindo tjetër që është i përfshirë në të gjithë projektin.
Sidoqoftë, mosha e një gruaje është një faktor thelbësor në arritjen e një shtatëzënie, pasi është fakt se mosha më e vjetër shoqërohet statistikisht me shkallë më të ulëta të suksesit në shtatzëni dhe lindjes së fëmijëve të shëndetshëm.
Pas vitit të 43-të të gruas, shkalla e suksesit arrin vetëm 5%.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ