Shtatzënia e shumëfishtë…   Shumëfaqëshe karakterizohet nga shtatzënia në të cilën bashkëjetojnë më shumë se një fetus. Shtë një fakt se shtatëzëniet janë rritur në mënyrë dramatike të shtatzanise te me shum së nje fëmi në vitet e fundit.
Specifikimi i binjakëve dhe fëmijëve të shumtë është studiuar gjerësisht në përpjekje për të përcaktuar ndikimin e faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë para dhe pas lindjes. Në shumicën e rasteve, megjithatë, ato përfshijnë shtatzëni të dyfishtë.

Monitorimi i dyfishtë i shtatzënisë është në thelb i njëjtë me shtatzëninë e vetme në muajt e parë, më vonë është i ngjashëm me monitorimin e një shtatëzënie me rrezik të lartë dhe kështu që kemi të bëjmë me të.
Embrionet binjake mund të jenë monozigotike, domethënë ato vijnë nga fekondimi i një veze, ose nga dieta, nga fekondimi i dy vezëve të ndryshme. Në shtatzëninë monozigotike embrionet janë gjenetikisht të ngjashme, ndërsa në embrione poligjene janë të ndryshme.

Incidenca e binjakëve divergjentë ka të bëjë me racën, moshën e nënës, vetminë dhe riprodhimin e asistuar. Në fakt, incidenca e shtatzënisë binjake monozigotike duket se lidhet ndjeshëm me IVF.

Shtë e qartë se diagnoza e hershme dhe dokumentimi i shtatëzënive të shumta kontribuojnë në monitorimin dhe zhvillimin e duhur. Në të kaluarën, para përdorimit të ultrazërit, një numër i madh i shtatzënive binjake nuk mund të diagnostikohej, deri në orën e lindjes.

Vendimi se si të lindni shpesh merret nga forma dhe projeksioni i embrioneve. Parashikimet më të zakonshme janë koka / koka (50%), e ndjekur nga koka / hip (25%), hip / koka (10%) dhe hip / hip (10%). Një 5% është e kombinuar.
Indikacionet për prerje cezariane gjatë shtatzanisë së dyfishtë janë zakonisht të njëjta si për shtatzëninë e vetme. Sidoqoftë, preferohet seksioni cezarian.

Ky vendim varet nga shumë faktorë, siç janë java e shtatëzënësisë, statusi i fetusit, integriteti i fetusit, prania ose jo e inflamacionit ose gjakderdhjes, interesi i gruas shtatzënë dhe pozicioni i fetusit.

Shtatzënia e shumëfishtë

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ