Kontracepcioni, i njohur gjithashtu si kontrolli i lindjes, i referohet metodave ose pajisjeve të përdorura për të parandaluar shtatzëninë. Planifikimi, administrimi dhe përdorimi i kontracepsionit quhen planifikim i seksit familjar.
Seksi i sigurt, siç është përdorimi i prezervativit për burra dhe një prezervativ femër, gjithashtu mund të parandalojnë përhapjen e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme. Metoda më e mirë e kontracepsionit, përveç prezervativit, është spirale.

FORMAT E KONTROLLIT:

Metodat natyrore
Marrëdhënie intermitente: Kjo është ndërprerja e marrëdhënies para derdhjes, e cila zhvillohet jashtë vaginës. Metoda kërkon përvojë dhe vetë-kontroll të duhur nga burri, si dhe heqje të plotë nga organet gjenitale të gruas.
Abstinenca periodike (metoda e ritmit): Gruaja përpiqet të gjejë ditët e saj pjellore, qoftë me një ditar, duke monitoruar mukozën e qafës së mitrës, ose me numërimin e kalorive të përditshme në mëngjes. Kontaktet ndalohen nga 7 ditë në 3 ditë pas ovulacionit.
Amenorrea e laktacionit: Ushqyerja me gji shtyp funksionin ovarian dhe nuk ndodh ovulim. Kjo shtypje mund të zgjasë për disa muaj (4-8), por për sa kohë që asnjë ushqim tjetër nuk i jepet fëmijës.
Metodat e mësipërme kanë shumë probleme në zbatimin e tyre dhe shkallë të lartë dështimi.

Metodat e barrierës

Këto metoda ofrojnë një pengesë natyrore për bashkimin e spermës me vezën.
Prezervativi: methodshtë metoda më e zakonshme e pengesave e përdorur. Prezervativi ofron mbrojtje të madhe ndaj sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, duhet të përdoret në çdo marrëdhënie jo të përhershme, pavarësisht nga metoda e kontracepsionit.

Metoda të tjera pengese si:
Prezervativi femëror, sfungjeri vaginal, diafragma vaginale dhe shpina e qafës së mitrës nuk përdoren gjerësisht dhe nuk pranohen në vendin tonë, me sa duket për shkak të acarimeve që mund të shkaktohen nga aplikimi i tyre.
Metodat e tjera të pengesave si: prezervativi i femrës, sfungjeri vaginal, diafragma vaginale dhe shpina e qafës së mitrës nuk përdoren gjerësisht dhe pranohen në vendin tonë, ndoshta për shkak të irritimeve që mund të shkaktohen nga aplikimi i tyre.

Mbështjellje endometriale (spirale)
Këto janë pajisje të bëra prej plastike të butë ose material metalik që vendosen në matricë. Ato ofrojnë kontracepsion afatgjatë dhe efektiv me shkallë jashtëzakonisht të ulët dështimi dhe veprim 3-5 vjeçar.

Kontracepsioni hormonal
Kjo është kontracepsioni që ofrohet duke marrë hormone në forma të ndryshme: pilula, injeksione, implantet dhe unazat vaginale.

Kontracepcioni urgjent

Kjo është kontraceptivi që përdoret pas kontaktit të bërë pa masa paraprake. Zakonisht rekomandohet të merrni një përgatitje hormonale (pilulën e ditës tjetër) sa më shpejt të jetë e mundur pas kontaktit, brenda një maksimumi 72 orësh, përveç një formulimi që mund të merret deri në 120 orë pas kontaktit.
Një formë tjetër e kontracepsionit emergjent është vendosja e një filamenti të mitrës brenda 3-6 ditësh pas kontaktit.

sterilizim
Është një lidhje kirurgjikale e borive me gratë që kanë përfunduar familjen e tyre. Procedura mund të kryhet me teknika të ndryshme kirurgjikale.

spermacidet
Këto janë substanca që imobilizojnë spermën në vaginë dhe janë në dispozicion kryesisht në formën e supozitorëve të shkumës, pelte ose vaginës. Nëse nuk përdoren përveç metodave të tjera të bllokimit, ato nuk janë efektive.

Kontracepcioni

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ