Shtatzënia me rrezik të lartë….   Një shtatëzani karakterizohet si rrezik i lartë për shkak të faktorëve që lidhen me nënën ose fetusin.

Më konkretisht faktorët mëmë janë:

Mosha e gruas shtatzënë kur është më e re se 15 vjeç ose më e vjetër se 35 vjeç
Pesha e gruas shtatzënë, qoftë mbipeshe apo mbipeshe
Një histori e ndërlikimeve në një shtatëzani të mëparshme, të tilla si lindja e parakohshme, preeklampsia ose eklampsia, fetusi me zhvillim të mbetur ose vdekje e fetusit
Shumë shtatzëni, domethënë më shumë se pesë
Variante anatomike të matricës, siç është matrica me dy anë
Gjakderdhje në tremujorin e 3-të
Hipertensioni i shtatëzanisë
Diabeti mellitus
Infeksione në qafën e mitrës ose veshkat
Ndërgjegjësimi i faktorit Rhesus (Rh)
Barku akut që kërkon operacion, siç janë apendiksiti akut dhe kolecistiti
Sëmundje të ndryshme kronike si astma, anemia e qelizave të drapërave, sëmundjet e zemrës, sëmundjet e veshkave, sëmundja e Crohn, kolit ulcerativ, autoimuniteti dhe të tjerët
Shtatzënia pas trajtimit të infertilitetit
Keqtrajtime urgjente

Faktorët fetal janë:

Infeksione virale siç janë herpesi, fruthi, fruthi, mishi i pulës, viruset Coxsackie
Infeksione bakteriale ose parazitare, të tilla si sifili dhe toksoplazmoza
Barna të dëmshme të tilla si fenitoin, litium, streptomicinë, tetraciklinë, talidomid dhe warfarin
Substanca të dëmshme si duhani, alkooli, narkotikët
Gjendje të ndryshme gjenetike si sindromi Daun, problemet e zemrës, mushkëritë dhe veshkat
Shtatzënia e shumëfishtë

Në shtatzënitë me rrezikshmëri të lartë, gruaja shtatzënë duhet të monitorohet me vizita më të shpeshta te gjinekologu i saj, por mundësisht te mjekët e tjerë (endokrinolog, kardiolog ose mjek tjetër, sipas rastit), me ekzaminime të specializuara në varësi të problemit që ajo po përjeton dhe ultratinguj të shpeshtë për ndjekje të fetusit.
Një grua me problemet shëndetësore të mësipërme nuk është e përjashtuar qartë nga shtatzënia, por me një monitorim të duhur nga gjinekologu i saj ajo mund të shijojë maternitetin si të gjithë.

Shtatzënia me rrezik të lartë

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ