Ύπνος και εγκυμοσύνη

Και κει που ήσασταν δραστήρια και συνεχώς στην …πρίζα, τώρα στην εγκυμοσύνη νοιώθετε συνεχώς πως θέλετε να τ’αφήσετε όλα στην άκρη και να ξεκουραστείτε. Το μόνο που σας έρχεται στο μυαλό είναι πότε θα πάρετε αγκαλιά το μαξιλάρι σας!

Αυτή η κατάσταση στην εγκυμοσύνη, ειδικά του πρώτου τριμήνου συνήθως είναι απόλυτα φυσιολογική, μα μπορεί σε κάποιες γυναίκες να παρουσιαστεί κι αργότερα, και σαφώς στο τρίτο τρίμηνο που υπάρχουν πιο πολλές αλλαγές και αύξηση του βάρους στο σώμα σας, επομένως όλοι οι ρυθμού επιβραδύνουν.

Να ξέρετε ότι κόπωση και η υπνηλία είναι συμπτώματα που τις περισσότερες  συνοδεύουν μια απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη. Καθώς το σώμα σας στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης υφίσταται μεγάλη «αναστάτωση» λόγω των αλλαγών που αναφέραμε πιο πάνω, για παράδειγμα : οι ορμόνες σας αυξάνονται, ο όγκος του αίματός μεγαλώνει, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, το ζάχαρό πέφτει και ο μεταβολισμός  καταναλώνει συνεχώς ενέργεια, ακόμα και όταν αναπαύεστε, είναι λογικό – όπως λέω συνήθως στις γυναίκες που κουράρω- πως το σύστημα υπερφορτώνεται!

Μέσα σε όλα αυτά, λάβετε υπόψη σας και εκείνες τις φυσικές και συναισθηματικές απαιτήσεις που έχει μια εγκυμοσύνη, οπότε αντιλαμβάνεστε γιατί συχνά κάποιες μπορεί να νοιώθετε κατά περιστάσεις εξουθενωμένες!.

Τα καλά νέα είναι ότι όλο αυτό σταματάει ή περιορίζεται αρκετά ώστε να επανέλθετε στα φυσιολογικά πλαίσια δραστηριότητας, συνήθως μετά τον 4ο μήνα, μόλις «πατήσετε» στο 2ο τρίμηνο, οπότε και η πολύ «απαιτητική» δοκιμασία της κατασκευής του πλακούντα έχει ολοκληρωθεί, και το σώμα σας έχει προσαρμοστεί στις ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές, που φέρνει μια εγκυμοσύνη.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το τι μπορείτε να κάνετε;

Πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και παροδικό. Άρα, όταν το σώμα σας ζητά ξεκούραση (ύπνος) κι ανάπαυλα. Να μην πιέζεστε να κρατηθείτε όρθια, χαρίστε την!

Προσπαθήστε να τρέφεστε σωστά, δίνοντας στον οργανισμό σας συχνά και μικρά γεύματα. Αποφύγετε τον καφέ και την υπερβολική ζάχαρη και προτιμήστε τις πρωτεΐνες και τις τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο. Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στη διατροφή της εγκύου αρκετές φορές, μπορείτε να ανατρέξετε στην αρθρογραφία για περεταίρω ενημέρωση.

Μην αμελείτε την άσκηση, μπορεί να σας φαίνετε πως δεν συνάδει με την τωρινή σας κατάσταση, κι όμως!

Δώστε στο σώμα σας λίγη άσκηση περπατώντας, κάνοντας γιόγκα, κάποιες ήπιες ασκήσεις ή κολύμπι. Να είστε σίγουρη πως αυτό θα δώσει ώθηση στην ενέργειά σας.

Σας βεβαιώ!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ