Οι μέρες της περιόδου μιας γυναίκας ή μιας έφηβης είναι γενικά δύσκολες.

Ωστόσο το καλοκαίρι ίσως χρειαστεί να αναβάλετε μια εκδρομή ή ένα μπάνιο στη θάλασσα και την πισίνα, εφόσον υπάρχει αντικειμενική δυσκολία, ή δεν μπορείτε να φορέσετε άνετα τα ρούχα που εσείς επιθυμείτε για κάθε περίσταση.

Είναι πράγματι εκνευριστικό και στενάχωρο όταν σου χαλάει κάτι τη διάθεση και τον προγραμματισμό, όμως στη σύγχρονη γυναικολογία εκτός από τις κλασικές σερβιέτες φαίνεται ότι το ταμπόν κερδίζει ολοένα και περισσότερο «έδαφος» στην προτίμηση ειδικά των νεαρών κοριτσιών.

Το ταμπόν είναι ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά την ροή των εκκρίσεων κατά την έμμηνο ρύση. Συνήθως είναι φτιαγμένο από απαλό πεπιεσμένο βαμβάκι σε κυλινδρικό σχήμα που βοηθάει στην εύκολη τοποθέτησή τους, ενώ υπάρχουν διάφορα μεγέθη που εξυπηρετούν παράλληλα τη διαφορετική ροή αίματος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι γυναίκες τοποθετούν στον κόλπο τους το ταμπόν, για να συγκρατήσει το αίμα. Το ταμπόν είναι χρήσιμο κυρίως για μικρές ηλικίες

Τα μίνι ταμπόν, που είναι σε μικρό μέγεθος, προτείνονται για τις κοπέλες που δεν έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή, προκειμένου να αποφευχθεί τραυματισμός του παρθενικού υμένα. Εκτός αυτού του ενδεχομένου, η χρήση τους θεωρείται γενικά ακίνδυνη.

Η χρήση του ταμπόν γενικά προϋποθέτει να εξοικειωθείτε με τη χρήση του πριν το «καθιερώσετε». Διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεις και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ασφαλή αποτελέσματα.  Πρώτα από όλα θα πρέπει πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση του, ώστε να αποφευχθούν μολύνσεις. Για να έχει τοποθετηθεί σωστά  το ταμπόν θα πρέπει να «ακολουθεί το σώμα σας» στις κινήσεις του και είναι βασικό να μην το αισθάνεστε.

Άλλη μια σημαντική παράμετρος είναι η συχνή αλλαγή του κάθε 4 με 6 ώρες, ή και νωρίτερα αν απαιτείται, ανάλογα τη ροή. Ο λόγος είναι φυσικά τα βακτήρια που μπορεί να προκληθούν, όμως και για την ελαχιστοποίηση εμφάνισης του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, που μπορεί να προκληθεί.

Για όσες δεν το ξέρετε, η πρόκληση τοξικού σοκ είναι σπάνια, αλλά άκρως επικίνδυνη καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Εάν ο χρόνος παραμονής του ταμπόν στον κόλπο είναι πολύ μεγάλος, μπορεί να δημιουργηθεί σταφυλόκοκκος. Τα συμπτώματα του τοξικού σοκ είναι έντονος πονοκέφαλος, ίλιγγος, τάση για λιποθυμία και εμετό, διάρροια, υψηλός πυρετός κ.α.

Προσέξτε όμως και τη σωστή περίοδο χρήσης του : το ταμπόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρατεταμένα γιατί ενδέχεται να δημιουργήσει ξηρότητα στον κόλπο και μικρές κολπικές «γρατζουνιές» που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Οπότε συνοψίζοντας λέμε ότι η χρήση του γίνεται αφότου ξεκινήσει η έμμηνος ρήση και αμέσως μόλις σταματήσει διακόπτεται. Το αλλάζετε συχνά μετά το κολύμπι ή μετά την τουαλέτα για λόγους υγιεινής και πάντα επιλέγετε το σωστό μέγεθος κατά περίπτωση. Σημειωτέον το μεγαλύτερο δεν ενδείκνυται για χρήση από έφηβες.

Εάν η χρήση του σας φαίνεται ..βουνό, απλά επιλέξτε τον κλασικό τρόπο της χρήσης μιας σερβιέτας και …ξεγνοιάστε!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ