Ως αντισύλληψη (contraception) ορίζουμε τις μεθόδους εκείνες οι οποίες προλαμβάνουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Οι μέθοδοι αυτοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες :

  1. Αυτές που εμποδίζουν την γονιμοποίηση του ωαρίου
  2. Αυτές που εμποδίζουν την εμφύτευση του είδη γονιμοποιημένου ωαρίου

Ας δούμε όμως τις μεθόδους αυτές μια προς μια αναλυτικά.

Α. ΘΗΛΑΣΜΟΣ (σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα)

Ο θηλασμός κατά την περίοδο της γαλουχίας καταστέλλει την ωοθυλακιορρηξία με αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη να αποτρέπεται για τουλάχιστον 6 μήνες.

Β. Προγραμματισμένη συνουσία (αποτυχία έως 30%)

Σε σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ωοθυλακιορρηξία γίνεται την 14 ημέρα, δηλαδή στο μέσο του κύκλου. Οπότε 6 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την 14η δεν έχουμε ελεύθερες επαφές (μην ξεχνάμε ότι ένα σπερματοζωάριο ζει μέσα στον γυναικείο κόλπο κατά μέσο όρο 4 μέρες).

Γ. Διακεκομμένη συνουσία (αποτυχία έως 38%)

Εδώ αναφερόμαστε στην απόσυρση του πέους από τον κόλπο ολοκληρωτικά, πριν από την εκσπερμάτωση. Πολύ μικρές οι πιθανότητες για σύλληψη  από τα προσπερματικά υγρά)

Δ. Θερμομετρική αποφυγή συνουσίας (αποτυχία έως 3%)

Μια ιδιαιτέρως εκνευριστική μέθοδος, όπου η γυναίκα θα πρέπει κάθε πρωί να μετράει την θερμοκρασία της. Την ημέρα που θα δει αύξηση της θερμοκρασίας κατά μισό βαθμό (ωορρηξία),  θα πρέπει να αποφύγει την συνουσία.

Ε. Σπερματοκτόνα (χαμηλή αποτελεσματικότητα)

Αυτά τοποθετούνται στον κόλπο έως και 30 λεπτά πριν από την πράξη. Εάν η συνουσία καθυστερήσει, ή επαναληφθεί για δεύτερη φορά, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση εκ νέου.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

ΣΤ. Κολπικό διάφραγμα

Το κολπικό διάφραγμα, που πολλές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα σπερματοκτόνα, αποτελείται από έναν στρογγυλό δακτύλιο ο οποίος καλύπτεται από latex. Τοποθετείται στον τράχηλο της γυναίκας και δρα ως μηχανικό εμπόδιο-αντισύλληψη (contraception) για το σπέρμα. Μπορεί να παραμείνει εκεί από 6 έως 24 ώρες μετά την εκσπερμάτιση.

Ζ. Κολπικός σπόγγος

Τοποθετείται στον κόλπο και διατηρείται εκεί έως και 12 ώρες μετά την επαφή.

Η. Προφυλακτικό γυναικείο ή ανδρικό (αποτυχία έως και 13% σε μη σωστή χρήση)

Προστατεύει και από της σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Θ. Σπιράλ (αποτυχία έως 3%)

Άριστη μέθοδος για αντισύλληψη’(contraception), η οποία διαρκεί για 2 έως 5 έτη από την τοποθέτηση της από γυναικολόγο. Μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή εάν η γυναίκα δεν το θέλει πλέον από τον γιατρό της.

Ι. Αντισυλληπτικά χάπια (αποτυχία 0,5%!!!)

Ορμονικά σκευάσματα. Ποτέ σε καπνίστριες. Σοβαρός κίνδυνος. Το «χάπι της επόμενης ημέρας» δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης και λαμβάνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Κ. Διαδερμικά αντισυλληπτικά με την μορφή αυτοκόλλητου

(Δεν διατίθενται στην Ελλάδα την παρούσα χρονική στιγμή)

Λ. Στείρωση της γυναίκας ή του άνδρα

Απολίνωση σαλπίγγων / βαζεκτομή

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Εάν θέλαμε να επιλέξουμε κάποια μέθοδο από αυτές, αυτή θα ήταν το προφυλακτικό. Με τη σωστή χρήση η αποτελεσματικότητα του φτάνει το 97%. Παράλληλα είναι το μοναδικό από τα παραπάνω, που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δεύτερη στη σειρά θα βάζαμε το σπιράλ, τρίτη τα αντισυλληπτικά χάπια, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ