Επιλογή Σελίδας

Ο θηλασμός είναι ο φυσικός σύνδεσμος μεταξύ της μητέρας και του βρέφους, που σφυρηλατεί περισσότερο τη σχέση τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι αν για λόγους αδυναμίας ή επειδή προέκυψε θέμα υγείας, δεν μπορέσατε να θηλάσετε άρα δεν θα καλλιεργηθεί ο δεσμός με το μωράκι σας. Απλά η σωματική επαφή που προσφέρει και στους δυο ο θηλασμός εξελίσσει κατά κάποιο τρόπο τη σύνδεση των δυο μερών.

Παρόλο που πρόκειται για φυσική διαδικασία, η τεχνική του θηλασμού μαθαίνεται με την πάροδο του χρόνου. Και ίσως να χρειαστεί κάποιο εύλογο διάστημα αλλά και αρκετή υπομονή και επιμονή κι από τους δυο σας, ώσπου να καταφέρετε να βρείτε τις ισορροπίες σας!

Το κεφάλαιο θηλασμός είναι πολύ μεγάλο και κάθε μητέρα έχει διαφορετικές εμπειρίες να μας καταθέσει. Γι ‘ αυτό εδώ θα δούμε μερικές απλές συμβουλές, ας τις ονομάσουμε «βασικές οδηγίες χρήσης».

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, οι μητέρες παράγουν μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος. Το σημαντικότατο από θρεπτικής πλευράς πρώιμο γάλα περιέχει πρωτεΐνες, αντισώματα και προστατευτικούς παράγοντες. Τα συστατικά αυτά βάζουν τα θεμέλια για το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Κατά τις πρώτες ημέρες, το στομάχι του βρέφους έχει σχετικά μικρή χωρητικότητα. Μην ανησυχείτε, το πρώτο γάλα που παράγεται είναι αρκετό να θρέψει επαρκώς το μωρό σας. Όσο θηλάζετε η ποσότητα θα αυξάνεται τις επόμενες μέρες.

Κατά το θηλασμό, το μωρό σας πρέπει να προσκολληθεί στο στήθος σας σωστά ώστε να βεβαιωθείτε ότι παίρνει αρκετό γάλα και ότι δε θα πληγώσει τις θηλές. Φέρτε το μωρό κοντά στο στήθος, ακουμπήστε τη θηλή στο κάτω χείλος. Φροντίστε μόλις ανοίξει το στόμα του η θηλή να μετακινηθεί σωστά και να κοιτά στο πάνω μέρος του στόματος του μωρού.

Πρακτικά, ελέγξτε τα ακόλουθα :

1. Το πιγούνι του μωρού ν’αγγίζει το στήθος
2. Το στόμα του να είναι ανοιχτό σε αρκετή επιφάνεια του στήθους
3. Το κάτω χείλος του να είναι «γυρισμένο» προς τα έξω
4. Μπορείτε να δείτε περισσότερο τη θηλαία άλω να προβάλει πιο πολύ πάνω από το στόμα του παρά κάτω από αυτό και ότι
5. Δεν είναι οδυνηρή η επαφή σας.

Σημειώστε ότι ένας αποτελεσματικός θηλασμός ξεκινά με γρήγορες κινήσεις, συνεχίζει με πιο αργές και βαθαίνει με παύσεις. Εσείς βλέπετε και ακούτε το μωράκι σας να καταπίνει.
Υπάρχουν πολλές στάσεις θηλασμού. Θα δοκιμάσετε μέχρι να βρείτε μια που να σας ταιριάζει περισσότερο.
Είναι καλό να ταΐζετε το μωράκι σας όταν ζητάει φαγητό και να μην τηρείτε αυστηρά κάποιο πρόγραμμα θηλασμού. Τα περισσότερα υγιή μωρά γνωρίζουν πότε να θηλάσουν, πόση ώρα και πόσο γάλα να καταναλώσουν.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Κατά μέσο όρο το μωρό σας χρειάζεται 6 με 8 γεύματα την ημέρα. Πολλές μητέρες ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετό γάλα. Τις περισσότερες φορές αυτός ο φόβος δεν ισχύει, καθώς τις πρώτες μέρες θα έχετε δύο υγρές πάνες κι έπειτα θα πυκνώσουν στις έξι με οχτώ.

Δεν είναι απαραίτητο να τρώτε ειδικές τροφές ή να καταναλώνετε γάλα την ώρα του θηλασμού. Μπορείτε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή. Αν τώρα ανησυχείτε για κάποια τροφή, φάτε μια μικρή ποσότητα και παρατηρήστε το μωρό σας. Αν το μωρό μοιάζει πραγματικά να ενοχλείται, καλύτερα να την αποφύγετε.

Συνίσταται να τρώτε τροφές το δυνατόν χωρίς επεξεργασία. Να ενυδατώνεστε σωστά και ν’ακολουθείτε μια ειδική διατροφή (π.χ. μακροβιοτική ή χορτοφαγική). Είναι καιρός να κάνετε μια εφ’ όλης της ύλης περί θηλασμού συζήτηση με το γιατρό σας.

Είναι ο άνθρωπος που θα σας καθοδηγήσει σωστά, ώστε να είστε υγιής και να απολαύσετε τη μητρότητα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ