Σε κάθε εγκυμοσύνη το να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες καθόλη τη διάρκειά της κρίνεται σκόπιμο. Υπάρχει για πολλούς η αντίληψη ότι για  9 μήνες θα τρώτε ό,τι θέλετε και δεν θα σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Είναι όμως έτσι; Εκ των προτέρων σας λέω πως όχι!.

Μπορεί να μην το ευνοούν οι συνθήκες, ώστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής που κάνατε μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν, οι οποίες θα σας κρατήσουν υγιείς.

Πόση όμως διάρκεια μπορεί να έχει η συνολική άσκηση μιας εγκύου και πως μπορεί εκείνη να ωφεληθεί;

30 λεπτά σωματικής άσκησης στην εγκυμοσύνη, μέτριας έντασης, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας αρκούν, για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Τέτοιες είναι ο διαβήτης κύησης, με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του μωρού και της μητέρας. Όμως ακόμη κι αν αναπτυχθεί διαβήτης κύησης, η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, όπως η γέννηση μεγάλου μωρού ή μια καισαρική.

Δείτε κάποιες μορφές άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Στο πρώτο τρίμηνο μια γυναίκα μπορεί να κάνει τις περισσότερες από τις ασκήσεις που έκανε και πριν μείνει έγκυος, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της. Σε αυτό το στάδιο ιδανικές είναι  η κολύμβηση, η γιόγκα και μικρά βάρη.

Στο δεύτερο τρίμηνο και παρά το βάρος που αυξάνεται βαθμιαία, οι γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν περισσότερη ενέργεια. Αυτό γίνετε λόγω της υποχώρησης των πρωινών συμπτωμάτων (κόπωση, ναυτία κ.λπ.) που τις ταλαιπωρούν το πρώτο τρίμηνο. Προσοχή μόνο σε δραστηριότητες που μπορεί ν προκαλέσουν πτώση και προτείνω να εστιάσετε στη μυϊκή ενδυνάμωση καθώς παίρνετε βάρος λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου. Η γιόγκα συνιστάται.

Στο τρίτο τρίμηνο ενδεδειγμένες ασκήσεις είναι γιόγκα ή πιλάτες, όπως και η ανύψωση μικρών βαρών.

Γενικά, να σημειώσουμε πως απαραίτητο είναι να «ακούτε» το σώμα σας και κείνο ξέρει πως θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης σας και στον τοκετό.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ