Επιλογή Σελίδας

Σήμερα θα μιλήσουμε για την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης, που δεν είναι άλλη από το σπιράλ. Εμφανίζει ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο του 99%. Και τούτο γιατί οι πιθανότητες να μην είναι αποτελεσματικό είναι μικρότερες- βάσει μελετών- του 1%, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως θα τοποθετηθεί σωστά!

Η αντισυλληπτική του δράση εξασφαλίζει προστασία από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες μέχρι και 10 χρόνια. Ωστόσο οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν μικρότερης διάρκειας συσκευές, π.χ. 2 ή 5 ετών, τις οποίες αντικαθιστούν για προφανείς λόγους.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Το σπιράλ είναι μία μικρή συσκευή, συνήθως στο σχήμα Τ και λειτουργεί στο εσωτερικό της μήτρας. Υπάρχουν δύο είδη : το σπιράλ χαλκού και η ορμονική. Το πρώτο είναι μικρή, πλαστική ουσιαστικά συσκευή, η οποία στο κατακόρυφο σκέλος της έχει ένα χάλκινο σπείραμα (άρα από εκεί βγαίνει και το όνομά σπιράλ). Η δεύτερη, αντί για χαλκό περιέχει μια ορμόνη τύπου προγεστερόνης.

Αν με ρωτήσετε τι κάνει η καθεμιά τους ακριβώς, θα σας πω ότι ο χαλκός παρεμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα άρα και την ικανότητά τους να οδηγήσουν σε γονιμοποίηση ένα ωάριο. Από την άλλη, οι ορμόνες εμποδίζουν την παραγωγή ωαρίων και την εμφύτευση εμβρύου. Παράλληλα, επιδρούν στη βλέννα του τραχήλου με τρόπο που αυτή να παρεμποδίζει την κίνηση των σπερματοζωαρίων.

Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει να τοποθετήσει σπιράλ. Για παράδειγμα όταν έχει γεννήσει σχετικά πρόσφατα ή όταν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να λάβει αντισυλληπτικό χάπι. Επιπλέον ένα σπιράλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επείγουσα αντισύλληψη, μετά από μια επαφή χωρίς προφύλαξη.

Το σπιράλ που περιέχει προγεστερόνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις λειτουργικών αιμορραγιών της μήτρας.
Η τοποθέτησή του γίνεται στο ιατρείο, στη συνηθισμένη στάση εξέτασης, καθώς προωθείται με μια ειδική συσκευή μέσω του στομίου του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας. Αυτό γίνεται συνήθως την τελευταία μέρα της περιόδου, όταν ο τράχηλος είναι μαλακός και βρίσκεται σε μικρή διαστολή, Έχετε υπόψη σας πως δεν πονάει, δεν χρειάζεται αναισθησία και είναι εύκολη τη τοποθέτηση του. Επιπλέον, δεν το αισθάνεστε καθόλου, ούτε και ο σύντροφός σας κατά τη διάρκεια της επαφής.

Δεν υπάρχουν παρενέργειες, είναι απόλυτα ασφαλές. Φυσικά ο γιατρός που γνωρίζει το ιστορικό σας, θα σας συμβουλεύσει σχετικά. Έχει παρατηρηθεί μια μικρή αύξηση στη ροή της περιόδου ορισμένων γυναικών, υπό προϋποθέσεις όμως.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Εννοείται πως πριν αποφασίσετε οτιδήποτε, ο γιατρός σας θα κάνει τον τυπικό γυναικολογικό έλεγχο. Περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση, τεστ Παπ, υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών, ενώ αν υπάρχει κάποιας μορφής φλεγμονή- μόλυνση, π.χ. κολπίτιδα ή τραχηλίτιδα, θα χρειαστεί να κάνετε πρώτα τη θεραπεία σας. Η σωστή τοποθέτηση του θα διαπιστωθεί μετά από έναν υπέρηχο, που ο γιατρός θα κάνει, ώστε να είναι βέβαιος.(Δείτε εδώ και τις άλλες μεθόδους αντισύλληψης https://kyisis.gr/antisyllipsi/)

Αν για κάποιο λόγο θελήσετε να το βγάλετε, για την περίπτωση που θέλετε να μείνετε έγκυος, φυσικά μπορείτε! Ας γνωρίζετε πως αφαιρείται πολύ εύκολα, όπως εύκολα τοποθετείται ή και αντικαθίσταται.

Ρωτήστε το γιατρό σας για ό,τι χρειαστείτε πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Εκείνος θα σας συστήσει τι πρέπει να κάνετε, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και να νοιώθετε ξέγνοιαστη και ασφαλής.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ