Επιλογή Σελίδας

Οι περισσότερες γυναίκες επιβεβαιώνουν την μακροβιότητα του φύλου τους έναντι του ετέρου, ακριβώς επειδή κάνουν τακτικότερα προληπτικές εξετάσεις. Στην ιατρική, εξάλλου, η βασικότερη αρχή μας είναι : προλαμβάνειν χρη θεραπεύειν!

Οι προληπτικές εξετάσεις διαφοροποιούνται στη γυναίκα καθώς λαμβάνονται υπόψη η ηλικία και το ιστορικό της. Μεταξύ των εξετάσεων που πρέπει να κάνει μια γυναίκα, είναι και ο γυναικολογικός έλεγχος. Διαφοροποιείται όμως σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας.

Τα κορίτσια μέχρι τα  11 τους χρόνια δεν κάνουν τσεκ απ, όμως δεν αποκλείεται να προσβληθούν από μύκητες ή μικρόβια και να εμφανίσουν κολπίτιδες και λοιμώξεις. Εντοπίζονται κυρίως από τις μητέρες που διαπιστώνουν πως το παιδί έχει ενοχλήσεις. Αντιμετωπίζονται με αντιβίωση που θα συστήσει ο γυναικολόγος.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Στα 11 περίπου που ξεκινά η περίοδος, η έφηβη πρέπει να κάνει το πρώτο της υπερηχογράφημα, για να διαπιστωθεί η πιθανή ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να υπάρχουν και πριν τα 11 χρόνια του κοριτσιού, και τότε -δυστυχώς- η περίοδος δεν θα έρθει!

Όταν η γυναίκα έρθει σε επαφή για πρώτη φορά, πρέπει να κάνει το πρώτο της τσεκ απ, που περιλαμβάνει τεστ ΠΑΠ και καλλιέργεια κολπικού υγρού. Στη συνέχεια, πρέπει να επαναλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο, ενώ την καλλιέργεια κάθε 6μηνο.

Μετά την ηλικία των 20 ετών προστίθεται και η ψηλάφηση μαστού, αν και η εμφάνιση καρκίνου του μαστού πριν τα 30 είναι σπάνια.
Μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται η συχνότητα της διενέργειας τεστ ΠΑΠ, το οποίο πρέπει γίνεται κάθε εξάμηνο, ταυτόχρονα με την καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Όσον αφορά στην κολπική εξέταση (δακτυλική), δεν προτιμάται πλέον από ορισμένους γυναικολόγους. Έχει πάψει να αποτελεί μέρος του τσεκ απ, αλλά έχει αντικατασταθεί από το υπερηχογράφημα.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Ιδανική περίοδος επίσκεψης στον γυναικολόγο είναι πάντα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ιδανικά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου δηλαδή, όταν πια η γυναίκα σταματά να κάνει μπάνια.

Η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται στα 42, εφόσον η γυναίκα κάνει ψηλάφηση. Εάν όμως είναι καπνίστρια, πρέπει να ξεκινά στα 38, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι αυξημένος.

Παράλληλα με την μαστογραφία, καλό θα ήταν να γίνεται και ένα υπερηχογράφημα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει πρώιμους όγκους, που δεν απεικονίζονται.

Με τη  χρήση ψηφιακής μαστογραφίας, τα αποτελέσματα είναι ασφαλέστερα. Η ακτινοβολία που δέχεται η γυναίκα είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη της κλασσικής μαστογραφίας με φιλμ.

Τέλος, στη λίστα των εξετάσεων προστίθεται και ο έλεγχος οστικής πυκνότητας, όταν η γυναίκα φτάνει στην εμμηνόπαυση. Ο πρώτος έλεγχος, που ονομάζετε βασικός, γίνεται κατά την έναρξη των κλιμακτηριακών διαταραχών.

Τα αποτελέσματα μας βοηθούν να παρακολουθούμε τη γυναίκα στη μετέπειτα  ζωή της. Χρησιμοποιούνται ως μέσο σύγκρισης και φυλάσσονται στο ιατρικό της αρχείο.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ