Επιλογή Σελίδας

Ένα από τα συνήθη σημάδια και συμπτώματα, οι ζαλάδες στην εγκυμοσύνη, χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Εκδηλώνονται πολύ συχνά, αλλά δεν συζητιούνται όσο θα έπρεπε. Μάλιστα, μπορεί να εμφανίζονται μια στο τόσο,ή πάλι να εξελίσσονται σε.. συνήθεια.

Η ζαλάδα είναι κλασικό σύμπτωμα του πρώτου τριμήνου. Πηγαίνει -δυστυχώς- «ασορτί» με την πρωινή ναυτία, που προκαλεί χαμηλή πίεση και απώλεια της όρεξης.

Έχει παρατηρηθεί ότι ζαλάδες στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται κοντά στις έξι εβδομάδες. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Τι προκαλεί όμως ζαλάδες στην εγκυμοσύνη; Τα αίτια εξαρτώνται από το στάδιο της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι ορμονικές αλλαγές ρίχνουν την πίεση. Αυτό κάνει την έγκυο να μην μπορεί να κρατήσει τα φαγητά και τα υγρά που έχει καταναλώσει.

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, αυξάνεται η πίεση λόγω του εμβρύου και αυτό είναι ένας παράγοντας σημαντικός που προκαλεί ζαλάδα. Μπορεί επίσης να οφείλεται στην αφυδάτωση, στην υψηλή σωματική θερμοκρασία και στην πτώση του ζαχάρου, λόγω διαβήτη. Άλλα αίτια είναι ο ύπνος ανάσκελα αλλά και η προεκλαμψία.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αισθανθώ καλύτερα, με ρωτούν συχνά οι γυναίκες που παρακολουθώ. Ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα. Ας τις πούμε μικρές συνήθειες, που αν τις εφαρμόζετε κατά τη ζαλάδα όταν συμβαίνει ή για να την αποφύγετε, αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Ανάλογα και με τον κάθε οργανισμό, που σαφώς διαφέρει.

Ας δούμε, λοιπόν, τι να κάνετε όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να ζαλίζεστε :

-ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες

-καθίστε ή σηκωθείτε αργά ώστε να μην πέσετε

-φάτε ένα σνακ και πιείτε νερό ή χυμό φρούτου

-ενυδατωθείτε σωστά, είναι σημαντικό

-το κρύο νερό βοηθά, μπορείτε να βρέξετε το πρόσωπο ή και το σώμα σας

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Πώς μπορείτε τώρα να αποφύγετε τη ζαλάδα :

-μην στέκεστε όρθια για πολλή ώρα

-αποφύγετε τις έντονες και ξαφνικές κινήσεις

-να θυμάστε να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα

-κάνετε μπάνιο με ζεστό προς χλιαρό νερό, ποτέ καυτό

-κοιμηθείτε συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά

-πίνετε πολύ νερό και συχνά

-φοράτε χαλαρά, άνετα ρούχα

-φροντίζετε να έχετε σωστή θερμοκρασία στο δωμάτιο, ούτε πολύ κρύο μα

ούτε και υπερβολική ζέστη.

Οι ζαλάδες διαρκούν κάποιο διάστημα, αλλά ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης που βρίσκεστε συνήθως υποχωρούν. Προσπαθήστε να είστε άνετα, να μην πιέζεστε και να μην αγχώνεστε γενικότερα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ