Επιλογή Σελίδας

Ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία σπάει το ωοθυλάκιο της ωοθήκης και απελευθερώνει το ωάριο που περιέχει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εμμηνορυσιακός κύκλος της γυναίκας είναι ένα σύνολο διαδικασιών, θα λέγαμε πολύπλοκων. Αυτές οφείλονται στον ενδοκρινολογικό παράγοντα και εξασφαλίζουν τη δυνατότητα της αναπαραγωγής.

Το ωάριο μετά την απελευθέρωσή του κατευθύνεται στη σάλπιγγα και εκεί γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο. Τις επόμενες ημέρες, θα κατέβει στη μήτρα σαν έμβρυο πια και θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο.

Είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε πότε γίνεται η ωορρηξία. Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη, γι’ αυτό διευκρινίζω πως δεν γίνεται τη 14η ημέρα του κύκλου, αλλά 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι μια γυναίκα έχει κύκλο στις 30 ημέρες, η ωορρηξία συμβαίνει τη 16η ημέρα (δλδ 30-14=16). Επειδή οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών, όλοι νομίζουν ότι η ωορρηξία γίνεται στη μέση του κύκλου (28-14=14). Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι  σε μερικές γυναίκες μπορεί η ωορρηξία να έρχεται 1-2 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα, όμως αυτό που ορίζουμε ως « γενικό κανόνα» ισχύει.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Όσες γυναίκες προσπαθούν να κάνουν παιδί και ιδιαίτερα όσες έχουν ασταθή κύκλο, θα βρουν χρήσιμα τα παραπάνω για το σωστό υπολογισμό της ωορρηξίας. Γενικά πάντως να ξέρετε ότι από τη στιγμή που ο κύκλος μιας γυναίκας είναι μεταξύ 27ως 30 ημερών, οι γόνιμες μέρες σας είναι μεταξύ 13ης-16ης ημέρας.

Μια ακόμη χρήσιμη πληροφορία είναι ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει απαραίτητα κάθε μήνα. Αυτοί είναι οι ανωορρηκτικοί κύκλοι, στους οποίους δεν έχουμε παραγωγή ωαρίου ή μπορεί να μην σπάσει το ωοθυλάκιο που το περιέχει.

Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να συμβεί 1 ως 2 φορές το χρόνο, σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Όσο όμως αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, η συχνότητα των κύκλων αυτών μεγαλώνει. Άρα μετά τα 45 της χρόνια όλο και απομακρύνεται η πιθανότητα σύλληψης, μέχρι να θεωρηθεί πια απίθανη. Ο λόγος είναι η μειωμένη παραγωγή ωαρίων αλλά και η «κακή ποιότητα» αυτών, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Πως θα αντιληφθείτε όμως ότι έχετε ωορρηξία;

Η γυναίκα μπορεί να μην το αισθανθεί καθόλου, μπορεί όμως συνηθέστερα να νοιώσει έναν ελαφρύ πόνο στην κοιλιά, τη λεκάνη ή στη μέση. Μπορεί ακόμη και να υπάρξει μια μικρή κολπική αιμορραγία. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα ωορρηξίας γίνουν πιο έντονα, θα απαιτηθεί να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μάθετε να παρακολουθείτε και να «αισθάνεστε» το σώμα σας και τη συμπεριφορά του. Έτσι θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε την ωορρηξία, είτε η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή είτε όχι.

Ο καθορισμός αυτής της χρονικής περιόδου είναι σημαντικός και μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα, αξιόπιστα και χωρίς μεγάλο κόστος.  Με τη χρήση ενός τεστ ωορρηξίας (ούρων) που είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία τα πράγματα απλοποιούνται.

Όταν η ωορρηξία συμβεί και δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, μετά από 12-14 ημέρες θα έρθει η επόμενη περίοδος. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι πάντα σταθερό για κάθε γυναίκα και μπορεί να προγραμματίσει τις δραστηριότητες της με άνεση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ