Επιλογή Σελίδας

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως “Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης”, καθώς ο καρκίνος του μαστού απασχολεί το σύνολο των γυναικών.
Πρόκειται για μια παγκόσμια προσπάθεια, αφορά σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες και στοχεύει στη σωστή ενημέρωση και την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία είναι στη σύγχρονη εποχή το μείζον ζήτημα. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Στατιστικά, 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο!

Αυτό που θέλω, πρώτα από όλα να τονίσω, είναι πως ο καρκίνος αυτός είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει έγκαιρη διάγνωση. Όταν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει στην αρχή, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού βρίσκονται στις καθημερινές συνήθειες μια γυναίκας. Λάβετε υπόψη σας πως η απουσία άσκησης,η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος κι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με το κάπνισμα βλάπτουν! Από την άλλη, τα αίτια μπορεί να βρίσκονται και σε κληρονομική προδιάθεση (μέσω γονιδίων).

Αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια. Επίσης, οι γυναίκες με ιστορικό καλοηθών παθήσεων του μαστού, μια πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία, η μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες (π.χ. καθυστερημένη εμμηνόπαυση) και άλλα.

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι : ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος έκκριση υγρού από τη θηλή, χωρίς η εμφάνιση κάποιου από αυτά να σημαίνει απαραίτητα και καρκίνο.

Βασικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση είναι η αυτοεξέταση, η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από γυναικολόγο.
Η αυτοεξέταση είναι μια απλή εξέταση ρουτίνας, που ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών. Γίνεται από την ίδια τη γυναίκα, μία φορά το μήνα και μετά το τέλος της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα μαθαίνει τη φυσιολογία του στήθους της και αντιλαμβάνεται κάποια τυχόν αλλαγή που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση επισκέπτεται άμεσα το γιατρό της.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η μαστογραφία αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Όπως και η ψηλάφηση, έτσι και η μαστογραφία πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου.
Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών. Στη συνέχεια ακολουθεί μια μαστογραφία κάθε χρόνο. Σε ορισμένες γυναίκες με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, ο έλεγχος αρχίζει σε μικρότερη ηλικία.
Σημαντική βοήθεια στη διερεύνηση των όποιων ευρημάτων, προσφέρει και το υπερηχογράφημα μαστών. Είναι μια εξέταση γρήγορη, χωρίς ακτινοβολία αλλά δεν υποκαθιστά τη μαστογραφία, τη συμπληρώνει.

Ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών που συνοδεύεται από τις προαναφερόμενες εξετάσεις, βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι απαιτητική και αγχωτική, όμως η γυναίκα πρέπει να αφιερώνει τον κατάλληλο χρόνο ώστε να γίνεται προληπτικός έλεγχος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα σώσει τη ζωή της!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ