Επιλογή Σελίδας

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που ταλανίζει πολλές γυναίκες και μάλιστα διαφορετικών ηλικιών.
Όταν συμβεί, παρατηρείται ακούσια απώλεια ούρων σε τέτοιο βαθμό που συχνά αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα.Συνηθέστερα, απομονώνει το άτομο από τον περίγυρό του ή προκαλεί πρόβλημα υγιεινής, αφού μπορεί να επιφέρει μολύνσεις.

Δυστυχώς, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 20-40% του γυναικείου πληθυσμού, θα παρουσιάσει -πιθανώς- ακράτεια στη ζωή του. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται : το φύλο, καθώς δύο με τρεις φορές η ακράτεια εμφανίζεται συνηθέστερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες, οι τοκετοί, η εμμηνόπαυση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα το οποίο έχει διαφορετική μορφή κατά περίπτωση αλλά και αιτιολογία. Όπως αντιλαμβάνεστε,  η αντιμετώπιση και η θεραπεία της εξαρτάται από τον τύπο της.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Οι πιο γνωστές και συχνές μορφές ακράτειας είναι οι ακόλουθες:

• Ακράτεια ούρων από προσπάθεια, εμφανίζεται όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά με βήχα, γέλιο, φτέρνισμα, σήκωμα βάρους ή σωματική άσκηση. Είναι το συχνότερο είδος που απαντάται κυρίως σε νεότερες γυναίκες. Σχετίζεται με το πόσο ισχυρός είναι ο σφιγκτήρας της κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους, η χαλαρότητα των γενετικών οργάνων και το επίπεδο των οιστρογόνων, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

• Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου, είναι η αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση, που ακολουθείται από απώλεια ούρων. Οφείλεται σε έντονες, ανεξέλεγκτες συσπάσεις της κύστης, η οποία ονομάζεται ανάλογα με το αίτιο, ασταθής ή υπεραντανακλαστική. Τα αίτια μπορεί να είναι νευρολογικά, να έχουν σχέση με κάποια φλεγμονή ή να είναι άγνωστα.

• Μεικτού τύπου, όταν συνυπάρχουν και οι δύο προηγούμενοι τύποι ακράτειας.

• Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση. Στην περίπτωση αυτή η κύστη είναι μόνιμα γεμάτη με ούρα και αδειάζει συνεχώς κι από λίγο. Συχνότερα αίτια είναι η χαλαρότητα του κυστικού τοιχώματος από μεταβολικά ή νευρολογικά αίτια και η χρόνια απόφραξη της ουρήθρας.

• Συνεχής ακράτεια, οφείλεται σε ανατομικές βλάβες ή μόνιμα νευρολογικά αίτια και αφορά κυρίως σε υπερήλικες γυναίκες.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η θεραπεία βασίζεται στο αίτιο της ακράτειας. Λαμβάνονται συντηρητικά μέτρα. Αυτά είναι η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης και η βιοανάδραση, με ασκήσεις πυελικού εδάφους (Kegel, ηλεκτρική διέγερση κ.λπ.). Ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί και χειρουργικά (λαπαροσκοπικές ή κολπικές διαδικασίες).

Πάντως, το όφελος που προκύπτει με τη λεγόμενη ουροδυναμική μελέτη είναι πολύ σημαντικό. Θεωρείται η εξέταση με τη μεγαλύτερη ακρίβεια, που θα μας δώσει και την καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα της ακράτειας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ