Επιλογή Σελίδας

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας, ένα σοβαρό ενδοκρινολογικό πρόβλημα και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα. Υπολογίζεται ότι αφορά 1 στις 10 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Είναι μια πολύπλοκη ορμονική και μεταβολική διαταραχή, που επηρεάζει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, καθώς οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακμή, τριχοφυΐα ή και τα δύο, διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα και παχυσαρκία.

Τι είναι όμως οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Είναι πολλές μικρές «κύστεις», σε μέγεθος που ξεκινά από τα 8 χιλιοστά και εντοπίζονται αμέσως κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές «κύστεις», που στην πραγματικότητα είναι ωοθυλάκια μέσα στα οποία περιέχονται ωάρια, εξαιτίας λανθασμένων ορμονικών ερεθισμάτων ή εξαιτίας διαταραχών μέσα στην ίδια την ωοθήκη, αναστέλλουν την εξέλιξη και ωρίμανσή τους.
Με τα σημερινά δεδομένα η διάγνωση γίνεται με τρία κριτήρια : την κλινική εικόνα (συμπτωματολογία) η οποία όμως ποικίλει, τον εργαστηριακό ορμονολογικό έλεγχο και την υπερηχογραφική απεικόνιση των ωοθηκών.

Υπάρχει θεραπεία; Υπάρχουν  τρόποι βελτίωσης των προβλημάτων αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωτική ίαση. Οι θεραπείες προσαρμόζονται ανάλογα με το κύριο ενδιαφέρον της γυναίκας.

Είναι βασικό ο θεράπων ιατρός να ενθαρρύνει τη γυναίκα για σωματική άσκηση που θα την βοηθήσει να χάσει ή να διατηρήσει το βάρος της, αλλά και να την εισαγάγει σε μια άλλη καθημερινότητα, με σαφή «στροφή» στη σωστή διατροφή και την άσκηση.
Η αντιμετώπιση των διαταραχών του κύκλου ή της τριχοφυΐας-ακμής, γίνεται με τη χορήγηση αντισυλληπτικών /προγεστερονοειδών σκευασμάτων η αντιανδρογόνων και κατά περίπτωση αντιδιαβητικών δισκίων.

Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και εφόσον η σύλληψη είναι επιθυμητή, η ακολουθουμένη ιατρική πρακτική περιλαμβάνει αγωγές για πρόκληση ωορρηξίας.

Έχετε υπόψη σας ότι είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που παρουσιάζουν όλα τα «ύποπτα» συμπτώματα ταυτόχρονα. Οι περισσότερες παρουσιάζουν μόνο ένα ή δύο από τα συμπτώματα αυτά. Από την άλλη βέβαια, δε σημαίνει ότι αν εμφανίζετε ένα από τα προηγούμενα συμπτώματα, έχετε και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ίδια συμπτώματα με αυτά του συνδρόμου, οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το διερευνήσετε, ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ