Επιλογή Σελίδας

Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες, ηλικίας 20 έως 40 ετών, μπορεί να εμφανίζει πολυκυστικές ωοθήκες !

Το “σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών” συνεχίζει να αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας, ένα σοβαρό ενδοκρινολογικό πρόβλημα και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα.

Είναι μια πολύπλοκη ορμονική και μεταβολική διαταραχή, που επηρεάζει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Καθώς οι κλινικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακμή, τριχοφυΐα ή και τα δυο, οι διαταραχές της περιόδου, η υπογονιμότητα και η παχυσαρκία.είναι συνήθη συμπτώματα.

Τι είναι όμως οι πολυκυστικές ωοθήκες ;

Είναι πολλές μικρές «κύστεις», σε μέγεθος που ξεκινά από τα 8 χιλιοστά και εντοπίζονται αμέσως κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές «κύστεις», στην πραγματικότητα είναι ωοθυλάκια μέσα στα οποία περιέχονται ωάρια. Εξαιτίας λανθασμένων ορμονικών ερεθισμάτων ή εξαιτίας διαταραχών μέσα στην ίδια την ωοθήκη, αναστέλλουν την εξέλιξη και ωρίμανσή τους.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Με τα σημερινά δεδομένα η διάγνωση γίνεται με τρία κριτήρια. Αυτά είναι :η κλινική εικόνα (συμπτωματολογία), η οποία ποικίλει, ο εργαστηριακός ορμονολογικός έλεγχος και η υπερηχογραφική απεικόνιση των ωοθηκών.

Υπάρχει θεραπεία; Υπάρχουν  τρόποι βελτίωσης των προβλημάτων αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ολοκληρωτική ίαση. Οι θεραπείες προσαρμόζονται ανάλογα με το κύριο ενδιαφέρον της γυναίκας.

Είναι βασικό ο θεράπων ιατρός να ενθαρρύνει τη γυναίκα για σωματική άσκηση που θα την βοηθήσει να χάσει ή να διατηρήσει το βάρος της. Σημαντικό επίσης να την εισαγάγει σε μια άλλη καθημερινότητα, με σαφή «στροφή» στη σωστή διατροφή και την άσκηση.
Η αντιμετώπιση των διαταραχών του κύκλου ή της τριχοφυΐας-ακμής, γίνεται με τη χορήγηση αντισυλληπτικών /προγεστερονοειδών σκευασμάτων ή αντιανδρογόνων και κατά περίπτωση αντιδιαβητικών δισκίων.

Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας και εφόσον η σύλληψη είναι επιθυμητή, η ακολουθουμένη ιατρική πρακτική περιλαμβάνει αγωγές για πρόκληση ωορρηξίας.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Έχετε υπόψη σας ότι είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που παρουσιάζουν όλα τα «ύποπτα» συμπτώματα ταυτόχρονα. Οι περισσότερες παρουσιάζουν μόνο ένα ή δύο από τα συμπτώματα αυτά. Από την άλλη βέβαια, δε σημαίνει ότι αν εμφανίζετε ένα από τα προηγούμενα συμπτώματα, έχετε και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν ίδια συμπτώματα με αυτά του συνδρόμου. Οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το διερευνήσετε, ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ