Επιλογή Σελίδας

Η κύστη ωοθήκης εμφανίζεται συχνά στις γυναίκες ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική ηλικία και είναι ανιχνεύσιμη με μια απλή γυναικολογική εξέταση ρουτίνας,.

Η ανίχνευσή της μπορεί να γίνει τυχαία κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφικού ελέγχου ή να αποτελεί το βασικό λόγο μιας επίσκεψης στο γυναικολόγο σας, λόγω πόνου στην κοιλιά. Στην πλειονότητά τους οι κύστες είναι καλοήθεις όγκοι, αλλά ένα μικρό ποσοστό είναι κακοήθεις, συνήθως στην εμμηνόπαυση.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Ας δούμε ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές τους:

Λειτουργικές κύστες : Συνήθως δημιουργούνται κατά τη διαδικασία ωορρηξίας. Όταν ένα ωάριο δεν ολοκληρώνει το φυσιολογικό κύκλο ωρίμανσης, μπορεί να γίνει κύστη. Μπορείτε έτσι να πείτε πως είναι αρκετά συχνές. Για τη θεραπεία τους μπορεί να χορηγηθούν αντισυλληπτικά, αν και συχνά εξαφανίζονται από μόνες τους.

Ενδομητρίωμα : Σχηματίζεται από ιστό παρόμοιο με αυτόν του ενδομητρίου, που όμως μεγαλώνει μέσα στις ωοθήκες. Συχνά ονομάζεται και σοκολατοειδής κύστη, γιατί το υγρό που περιέχει μοιάζει με παχύρρευστη σοκολάτα. Είναι πιθανό να περιέχει και αίμα.

Μπορεί να προκαλεί πόνο είτε στην περίοδο είτε στη σεξουαλική επαφή και συχνά χρειάζεται να αφαιρεθεί είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με λαπαροσκόπηση. Είναι πιθανό επίσης να αποτελεί μέρος του προβλήματος της ενδομητρίωσης.

Κυσταδένωμα : Πρόκειται για μια κύστη ωοθήκης που συνήθως αποτελεί καλοήθη όγκο στο επιθήλιο της. Διατηρείται παρά το πέρασμα του χρόνου ή τη θεραπεία που μπορεί να σας έχει χορηγηθεί με αντισυλληπτικά χάπια.

Αν δεν προκαλέσει φλεγμονή, λόγω και του μικρού μεγέθους της, δεν χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Αν όμως είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει πόνο και συχνά πίεση σε άλλα όργανα, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί για να ανακουφιστείτε.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθήκων: Στις πολυκυστικές ωοθήκες υπάρχουν πολλές μικρές κύστες που οφείλονται συνήθως σε ορμονικές διαταραχές λόγω στρες, διάφορων ενδοκρινολογικών προβλημάτων ή κακή λειτουργία του θυρεοειδή.

Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο που δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα και συνήθως ανιχνεύονται τυχαία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Μπορεί όμως να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου, τριχοφυΐα, ακμή, προβλήματα γονιμότητας, παχυσαρκία και διαταραχές στο μεταβολισμό σας.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα, οπότε μιλάμε για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ο γιατρός ,ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, θα διερευνήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει αν απαιτείται θεραπεία με αντισυλληπτικά, ορμόνες ή ειδική θεραπεία για τη ρύθμιση της ινσουλίνης.

Έχετε υπόψη σας ωστόσο -και ως συμβουλή αν θέλετε- ότι στις πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά η γυμναστική, μια διατροφή γενικά χαμηλή σε υδατάνθρακες και φυσικά η απώλεια κιλών.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το ιδανικό μοντέλο διαβίωσης. Καλό θα ήταν να το υιοθετήσετε έτσι κι αλλιώς, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά για την υγεία σας!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ