Επιλογή Σελίδας

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια συνηθισμένη αλλά πολύ γενική “έννοια”, μιας νόσου που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες μετά τον τοκετό. Επιστημονικά, αναφερόμαστε σε λοχειακές ψυχιατρικές διαταραχές μετά τη γέννα. Διακρίνονται σε : λοχειακή ψύχωση, λοχειακή καταθλιπτική διάθεση, λοχειακή κατάθλιψη και λοχειακή μανία. Καθεμιά τους έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η λοχειακή ψύχωση εμφανίζεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, 4 στις 1000 γυναίκες μπορεί να τη βιώσουν. Τα συμπτώματα της δεν εμφανίζονται πριν την παρέλευση τριών ημερών από τον τοκετό. Ωστόσο ο κίνδυνος ελλοχεύει κατά τις πρώτες 30 ημέρες, ιδιαίτερα για τις πρωτοτόκες.

Η νόσος εισβάλλει με αϋπνία, ανησυχία και ευερεθιστότητα. Θόλωση της συνείδησης με διαταραχές του προσανατολισμού στον χρόνο, το χώρο και τα πρόσωπα. Ακολουθεί ασυναρτησία της ομιλίας, που ολοκληρώνεται με μια εικόνα ντελίριου και με την εισβολή οπτικών και ακουστικών ψευδαισθήσεων. Η γυναίκα εμφανίζει και παραληρητικές ιδέες, π.χ. ότι το παιδί είναι νεκρό, ότι ο τοκετός δεν έχει γίνει, ότι δεν έχει παντρευτεί ποτέ. Ιδέες θανάτωσης του βρέφους ή αυτοκτονίας είναι σπάνιες, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η λοχειακή καταθλιπτική διάθεση είναι μια ελαφράς μορφής κατάθλιψη, που παρατηρείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών (50-80%). Είναι ένα ήπιο παροδικό σύνδρομο, που συνήθως οι γυναίκες βιώνουν κατά τις πρώτες 5-10 ημέρες μετά τον τοκετό. Με συναισθηματική ευαισθησία, καταθλιπτική διάθεση και εύκολο κλάμα. Θεωρείται κάτι σαν φυσιολογική αντίδραση και δεν επιβάλλει παρέμβαση.

Η σοβαρότερη μορφή της, λοχειακή κατάθλιψη, εμφανίζεται κατά τους πρώτους 3-4 μήνες μετά τον τοκετό. Η συχνότητα της είναι γύρω στο 10-20% του συνόλου των μορφών της επιλόχειας κατάθλιψης. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της είναι: δυσφορία, συναισθηματική ευαισθησία, αναξιότητα. Μπορεί για παράδειγμα να αισθάνεται ανίκανη ως μητέρα, να κλαίει, να εμφανίζει άγχος. Παρατηρούνται επίσης διαταραχές της συγκέντρωσης και της προσοχής, αϋπνία και μείωση της όρεξης για φαγητό.

Παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξή της είναι ο δύσκολος τοκετός, προϋπάρχουσα ψυχιατρική νόσος, δυσαρμονία στο γάμο, η απουσία υποστηρικτικής σχέσης με τον σύζυγο.. Γενικά ρόλο παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις,π.χ.έλλειψη θερμών σχέσεων με τους γονείς και ιδιαιτέρως με τον πατέρα, στρεσσογόνα γεγονότα της ζωής κ.α.

Τα χαρακτηριστικά του ίδιου του βρέφους, όταν δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες της μητέρας, είναι δυνατό να πυροδοτήσουν την εκδήλωση λοχειακής κατάθλιψης. Τέλος, λοχειακή κατάθλιψη μπορούν να προκαλέσουν οι διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές. Διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας, μεγάλη πτώση τον επιπέδων της προγεστερόνης και αύξηση των επιπέδων της προλακτίνης. Σχετίζονται άμεσα με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία.

Η επιλόχεια Κατάθλιψη, συνήθως παραβλέπεται και η συμπτωματολογία της μπορεί να αποδίδεται στη σωματική και ψυχική καταπόνηση του τοκετού. Όταν όμως συνοδεύεται από άγχος, ιδέες αναξιότητας, ανορεξία, με απώλεια βάρους και διαταραχές του ύπνου, τότε πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα θεραπευτικά μέτρα. Λέμε πως τότε η γυναίκα πρέπει να ζητήσει βοήθεια, για να ξεπεράσει την όποια μορφή η επιλόχεια κατάθλιψη προσλαμβάνει για εκείνη και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη ζωή της!

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η κατάσταση αυτή είναι δυνατόν να επιδεινωθεί εάν συντρέχουν κοινωνικές δυσκολίες. Όπως όταν η μητέρα μένει μόνη στο σπίτι χωρίς άλλη, συζυγική, γονεϊκή ή οικονομική υποστήριξη. Πάντως ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών που παρουσιάζουν κατάθλιψη της λοχείας, ένα χρόνο αργότερα δεν έχουν αναρρώσει πλήρως.

Εκτός από τις κλασσικές αντικαταθλιπτικές αγωγές έχουν προταθεί και θεραπευτικά σχήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οιστρογόνα ή προγεστερόνη.

Η λοχειακή μανία είναι δυνατόν να φτάνει μέχρι το 20% των λοχειακών ψυχιατρικών διαταραχών. Η αίσια λήξη της εγκυμοσύνης και η γέννηση του παιδιού, συμβάλουν στην διαμόρφωση ενός έντονου συναισθήματος ευφορίας. Το αίσθημα όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να λάβει παθολογικό χαρακτήρα. Εμφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό, σε αντίθεση με της άλλες λοχειακές ψυχιατρικές διαταραχές. Ευτυχώς παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και καλή πρόγνωση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ