Επιλογή Σελίδας

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια από τις διαταραχές συμπεριφοράς που παρατηρείται στην πλειοψηφία των γυναικών μετά τον τοκετό  Η κατάθλιψη αυτή επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των γυναικών, 1 στις 10 θα την εμφανίσει, πολύ λίγες θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Μετά τον ερχομό ενός παιδιού, θα περίμενε κανείς πως το μητρικό ένστικτο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για τη νέα μητέρα. Υπάρχουν όμως φορές που διάφοροι λόγοι δεν αφήνουν τη σχέση αυτή να λειτουργήσει όπως πρέπει, τι γίνεται λοιπόν σ’ αυτή την περίπτωση;

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη ημέρα μετά από τον τοκετό (συνήθως τρίτη ή τέταρτη ημέρα) και τα συμπτώματα να είναι εντονότερα αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 6 μήνες μετά τον τοκετό.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Ειδικότερα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :  κλάμα, εκνευρισμό, υπνηλία, διαταραχές της συγκέντρωσης, απομόνωση και πονοκέφαλο. Μπορεί όμως η νέα μητέρα να κληθεί να αντιμετωπίσει επιπλέον : κακή διάθεση, έντονη θλίψη, έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα πρόσφεραν ευχαρίστηση.

Έχει παρατηρηθεί ακόμη έλλειψη ενδιαφέροντος ή και επιθετικότητα προς το μωρό, άγχος, κόπωση, μείωση ή αύξηση βάρους, έμμονες και ανεξήγητες ιδεοληψίες που αφορούν το βρέφος. Π.χ. ότι μπορεί να αρρωστήσει το μωρό της  ή να πεθάνει, ή ότι μπορεί άθελά της να του κάνει κακό), αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης στη λήψη αποφάσεων, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ, αισθήματα απόρριψης, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζάλη κ.α.

Δεν εννοούμε φυσικά πως μια αμφίβολη στιγμή μέσα στη μέρα αποτελεί επιλόχεια κατάθλιψη. Όμως η συχνότητα των συμπτωμάτων και η έντασή τους καλό θα ήταν να σας προβληματίσει.

Δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία που να ενοχοποιείται για την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Θεωρείται όμως πως σχετίζεται με τις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν με τον τοκετό.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μάλιστα, οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της :

-ιστορικό κατάθλιψης ή επιλόχειας κατάθλιψης, με διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν όσες μητέρες είχαν εμφανίσει σε πρότερο τοκετό.
-ιστορικό κατάχρησης ουσιών.
-οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου
-μικρή υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον
-προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που προκαλούν ανησυχία και για το έμβρυο
-προβλήματα με προηγούμενη εγκυμοσύνη ή τοκετό.
-οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα.
-πολύ νεαρές μητέρες.
-επίδραση ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως π.χ. θάνατος στην οικογένεια.

Σε πολλές περιπτώσεις, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες τα συμπτώματα υποχωρούν. Η μητέρα αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα, απολαμβάνοντας σιγά-σιγά τις στιγμές της με το μωρό
Αν, όμως, μετά από αυτό το διάστημα τα συμπτώματα επιμένουν, είναι απαραίτητη η συμβολή κάποιου ειδικού.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ