Επιλογή Σελίδας

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, για το αν οι γονείς πρέπει εμβολιάσουν τα κορίτσια τους με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Παρότι τα οφέλη είναι σημαντικά, εντούτοις στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καίτοι το εμβόλιο χορηγείται πλέον δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φαίνεται, ότι οι λόγοι που εμποδίζουν τους Έλληνες γονείς να θωρακίσουν τα κορίτσια τους από το δεύτερο συχνότερο γυναικείο καρκίνο, μετά από εκείνον του μαστού ποικίλουν, εφόσον το αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα ή και άρνηση.

Είναι σαφές ότι στόχος του εμβολιασμού είναι να περιοριστούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης στην ενήλικη ζωή (35-40 ετών) προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών, καθώς τότε ο οργανισμός δημιουργεί τα περισσότερα αντισώματα κατά του ιού HPV. Επίσης, σε αυτή την ηλικία συνήθως τα κορίτσια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη σεξουαλική τους ζωή, οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενεργοποιείται κατάλληλα, προτού έρθει σε επαφή με τον ιό.

Τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν δωρεάν τον εμβολιασμό μέχρι και την ηλικία των 26 ετών. Ωστόσο, η προστατευτική δράση του εμβολίου δεν θεωρείται τόσο υψηλή όσο στη μικρή ηλικία.

Το εμβόλιο θεωρείται γενικά ασφαλές. Το μόνο που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, είναι ότι ενδέχεται σε πολύ μικρό ποσοστό να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες που υποχωρούν σε 2-3 ημέρες, αναμενόμενες και σε καμία περίπτωση «σοβαρές».

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το τεστ Παπανικολάου (test PAP) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το πιο ασφαλές μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο κίνδυνος όμως δεν εξαλείφεται, μάλιστα η θεραπεία τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε μελλοντική εγκυμοσύνη.

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο οχυρώνει τον οργανισμό ενάντια σε στελέχη του ιού HPV, που μπορεί να προ­καλέσουν καρκίνο του τραχήλου. Επομένως, ο συνδυασμός Test Pap και εμβολίου μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας και να περιορίσει μέχρι και 94% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια που δρουν προληπτικά, προσφέρουν προστασία από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV, ενώ το ένα προστατεύει επιπλέον και από τα γεννητικά κονδυλώματα.

Και τα δύο γίνονται σε τρεις δόσεις, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα προστατευτικά αντισώματα αυξάνονται στον οργανισμό περισσότερο από ό,τι σε μία εφάπαξ δόση, ενώ διατηρούνται και περισσότερο ενεργά.

Μια συζήτηση με το γυναικολόγο και τον παιδίατρο κατά περίπτωση, θα σας λύσει περισσότερες απορίες για να πάρετε τη σωστή απόφαση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ