Επιλογή Σελίδας

Σε κάποιες γυναίκες είναι πιθανό να εμφανιστεί διαβήτης κυήσεως. Η ίδια η κύηση ως κατάσταση, που αλλάζει εξαιτίας των ορμονών τη λειτουργία του οργανισμού σας, ευθύνεται για αυτό.

Στην κύηση, ο πλακούντας παράγει ορμόνες, (κορτιζόλη, προγεστερόνη, οιστραδιόλη, προλακτίνη κ.α.) που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης. Αν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, τότε αναπτύσσεται υπεργλυκαιμία. Πρακτικά, σημαίνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια πολύ σημαντική εξέταση, η καμπύλη σακχάρου, θα μας δείξει τι συμβαίνει στο σώμα σας, για να το αντιμετωπίσουμε σωστά.

Σε έγκυες που δεν παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, προτείνεται η εξέταση να γίνεται τον 7ο μήνα. Δηλαδή από την 24η ως την 28η εβδομάδα και ιδανικά την 26η.

Σε γυναίκες με παράγοντες κινδύνου ή εάν εμφανιστεί περισσότερο αμνιακό υγρό στον υπέρηχο, συστήνεται να γίνεται νωρίτερα. Ο γιατρός σας θα κρίνει το πότε. Εάν η αρχική καμπύλη σακχάρου βγει αρνητική, πιθανώς αργότερα να γίνει επανάληψη της εξέτασης για επιβεβαίωση.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Πότε μπορεί να εμφανιστεί;

Αν σε προηγούμενη εγκυμοσύνη εμφανίστηκε διαβήτης κυήσεως ή το νεογνό ήταν μεγάλο, αν προϋπάρχει διαβήτης ή ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, υπέρταση, ιστορικό αιφνίδιου εμβρυικού θανάτου, θα συσταθεί η παρακολούθηση των τιμών περισσότερες φορές.
Ωστόσο μεγάλο ρόλο παίζουν και επιμέρους παράγοντες, όπως η φυλή, η ηλικία της μητέρας ≥35 ετών, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ≥30, ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πώς γίνεται η καμπύλη σακχάρου

Η καμπύλη σακχάρου γίνεται μέσω αίματος, το οποίο λαμβάνεται από την έγκυο. Θα σας δοθεί από το γιατρό σας σχετική καθοδήγηση.
Στο εργαστήριο θα γίνει η πρώτη αιμοληψία για έλεγχο του σακχάρου και στη συνέχεια θα πιείτε 75g γλυκόζης, όχι απαραίτητα όλο μαζί αλλά εντός δεκαλέπτου.
Ακολουθεί ένα δίωρο αναμονής, όπου θα παραμείνετε στο εργαστήριο ήρεμη, χωρίς τροφή. Μια ώρα μετά τη λήψη της γλυκόζης θα γίνει αιμοληψία και μετά  από ώρες άλλη μία. Συνολικά τρεις αιμοληψίες, όπου και θα καταγραφούν οι τιμές διαβάθμισης.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Και εάν διαγνωσθεί διαβήτης τι γίνεται τότε;

Εάν η καμπύλη σακχάρου σας δεν είναι φυσιολογική, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή. Εφόσον εμφανιστεί διαβήτης στην κύηση, ο ενδοκρινολόγος θα σας συστήσει ένα προσαρμοσμένο διαιτολόγιο. Ακόμη, σημαντική είναι και η τακτική άσκηση.
Θα πρέπει να παρακολουθείτε το σάκχαρο σας με το ειδικό μηχανάκι μέτρησης σακχάρου, όμως ένα μικρό ποσοστό εγκύων χρειάζεται να λάβουν ινσουλίνη.

Συμπερασματικά, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση του απομακρύνει κάθε κίνδυνο και συντελεί στην ασφαλή έκβαση της κύησης και του τοκετού.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ