Επιλογή Σελίδας

Η Αντισύλληψη, γνωστή επίσης και ως έλεγχος των γεννήσεων, αναφέρεται σε μεθόδους ή συσκευές που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ο προγραμματισμός, η χορήγηση και η χρήση μεθόδων για αντισύλληψη ονομάζονται οικογενειακός προγραμματισμός του σεξ.

Το ασφαλές σεξ, όπως η χρήση του προφυλακτικού για άντρες και του γυναικείου προφυλακτικού, μπορεί επίσης να αποτρέψει τη διάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η καλύτερη μέθοδος για αντισύλληψη, εκτός από το προφυλακτικό, είναι το σπιράλ.

Αντισύλληψη – Διάφορες Μορφές

Φυσικές μέθοδοι ( Αντισύλληψη )

Διακεκομμένη συνουσία : Πρόκειται για τη διακοπή της επαφής πριν από την εκσπερμάτιση, η οποία πραγματοποιείται εκτός του κόλπου. Η μέθοδος απαιτεί πείρα και επαρκή αυτοέλεγχο από τον άνδρα, καθώς και πλήρη απομάκρυνση από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Περιοδική αποχή (μέθοδος ρυθμού): Η γυναίκα προσπαθεί να βρει τις γόνιμες μέρες της, είτε ημερολογιακά, είτε παρατηρώντας την τραχηλική βλέννη, είτε με την καθημερινή πρωινή θερμομέτρηση. Οι επαφές απαγορεύονται από 7 μέρες πριν έως και 3 μέρες μετά την ωοθυλακιορρηξία.

Αμηνόρροια της γαλουχίας : Ο θηλασμός καταστέλλει τη λειτουργία των ωοθηκών και δεν συμβαίνει ωορρηξία. Η καταστολή αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες (4-8), αρκεί όμως να μην δίνονται στο μωρό άλλες τροφές.

Οι παραπάνω μέθοδοι για αντισύλληψη έχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους και υψηλά ποσοστά αποτυχίας.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Μέθοδοι φραγμού ( Αντισύλληψη )

Οι μέθοδοι αυτοί προσφέρουν ένα φυσικό εμπόδιο στην ένωση του σπέρματος με το ωάριο.

Το προφυλακτικό : Είναι η πιο συχνή μέθοδος φραγμού που χρησιμοποιείται. Το προφυλακτικό προσφέρει μεγάλη προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, πρέπει να χρησιμοποιείται σε κάθε μη μόνιμη σχέση, ανεξαρτήτως άλλης αντισυλληπτικής μεθόδου.

Οι υπόλοιπες μέθοδοι φραγμού όπως : το γυναικείο προφυλακτικό, ο κολπικός σπόγγος, το κολπικό διάφραγμα και η τραχηλική καλύπτρα, δεν έχουν μεγάλη εφαρμογή και αποδοχή στη χώρα μας, μάλλον λόγω των ερεθισμών που μπορεί να προκαλέσει η εφαρμογή τους.

Ενδομητρικά σπειράματα (σπιράλ)

Πρόκειται για συσκευές από μαλακό πλαστικό ή μεταλλικό υλικό που τοποθετούνται στη μήτρα. Προσφέρουν μακρόχρονη και αποτελεσματική αντισύλληψη με πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά αποτυχίας και δράση 3-5 έτη.

Ορμονική αντισύλληψη

Πρόκειται για την αντισύλληψη που προσφέρει η λήψη ορμονών σε διάφορες μορφές : χάπια, ενέσεις, εμφυτεύματα και κολπικοί δακτύλιοι.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Επείγουσα αντισύλληψη

Πρόκειται για την αντισύλληψη που χρησιμοποιείται μετά από επαφή που έλαβε χώρα χωρίς κάποια προφύλαξη. Συνιστάται συνήθως σε ορμονικό σκεύασμα (χάπι της επόμενης μέρας) που πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά την επαφή, εντός 72 το πολύ ωρών, εκτός από ένα σκεύασμα που μπορεί να ληφθεί μέχρι και 120 ώρες μετά την επαφή.

Άλλη μορφή επείγουσας αντισύλληψης είναι η τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος χαλκού, εντός 3 – 6 το πολύ ημερών μετά την επαφή.

Στειροποίηση ( Αντισύλληψη )

Πρόκειται για χειρουργική απολίνωση των σαλπίγγων σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με διάφορες χειρουργικές τεχνικές.

Σπερματοκτόνα ( Αντισύλληψη )

Πρόκειται για ουσίες που ακινητοποιούν το σπέρμα στον κόλπο και διατίθενται κυρίως σε μορφή αφρού, ζελέ ή ως κολπικά υπόθετα. Δεν έχουν ικανοποιητική αποτελεσματικότητα, εκτός και εάν χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους φραγμού.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Καρκίνο

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ