Επιλογή Σελίδας

Συνέντευξη Μαιευτήρα – Γυναικολόγου Σπυρίδωνα Δ. Καπελή, για τη Γυναικολογία – Μαιευτική σήμερα 19/6/2015.

Είναι χειμώνας του ’99. Στους διαδρόμους του 2ου Λυκείου Βούλας είμαστε συγκεντρωμένοι συμμαθητές και συμμαθήτριες και συζητάμε τα όνειρά μας, το μέλλον μας, το επάγγελμα που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Ανάμεσά τους ο Σπυρίδων, ένα ευγενικό αγόρι, το οποίο με βεβαιότητα και λαχτάρα τόλμησε να δηλώσει ότι θα γίνει γυναικολόγος. Ο λόγος; Η αγάπη του προς τις γυναίκες, που τον οδήγησε στην επιλογή να σπουδάσει και να αφοσιωθεί πλήρως στη γυναικολογική τους φροντίδα και στη μαιευτική.

Τα χρόνια πέρασαν και μια τυχαία συνάντηση στο Facebook, με έκανε να διαπιστώσω με χαρά ότι ο Σπυρίδων Καπελής τόλμησε και πέτυχε το όνειρό του, με αποτέλεσμα μετά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή Λάρισας, αλλά και μια διαδρομή σε σειρά νοσοκομείων στην Ελλάδα, ως είθισται, να βρίσκεται πλέον στην Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική του Γ.Ν. Μαιευτηρίου “Έλενα Βενιζέλου” και να διαπρέπει όχι μόνο λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης, αλλά και λόγω της προσωπικότητάς του.

Με μεγάλη χαρά τον φιλοξενούμε στο blog και του θέτουμε ερωτήσεις, όπως θα τις έκανε μια γυναίκα, μια εγκυμονούσα, με ενδιαφέρον και αγωνίες. Τον ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο του και την προσφορά γνώσης.

 

 • Γιατρέ μου, μετανιώσατε τελικά για την επιλογή σας να ακολουθήσετε την ειδικότητα  Γυναικολογία – Μαιευτική;

Όχι, κατηγορηματικά, δεν έχω μετανιώσει. Σίγουρα η Γυναικολογία – Μαιευτική σαν ειδικότητα είναι -ας μην τη χαρακτηρίσω- ως η πιο απαιτητική, αλλά μια από της πιο απαιτητικές ειδικότητες. Αυτό οφείλεται στα απίστευτα ωράρια εργασίας, τα οποία υπομένουμε και ο κόσμος αγνοεί. Υπάρχουν φορές που έχω εργαστεί για 72 ώρες συνεχόμενα, με συνολικά 4 ώρες ύπνου! Στην υψηλή επικινδυνότητα που φέρουν τα χειρουργεία μας (ιδιαιτέρως αιμορραγικά), καθώς και στην ίδια τη φύση της δουλειάς μας, σε συνδυασμό με την ψυχολογία της ασθενούς και τον οικείων της. Αυτό το λέω, διότι φέρνουμε στον κόσμο μια νέα ζωή και σίγουρα ακόμα και το παραμικρό λάθος είναι ασυγχώρητο, τόσο από το κοινωνικό σύνολο, όσο και από εμάς τους ίδιους τους ιατρούς.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι η Γυναικολογία – Μαιευτική είναι η μοναδική ειδικότητα η οποία εκτός του κομματιού της ίασης, φέρνει ζωή ή δημιουργεί ζωή. Όλες οι άλλες διατηρούν την καλή υγεία ή σταματούν το θάνατο. Πώς μπορείς να μετανιώσεις για αυτό που επέλεξες, όταν κρατάς στα χέρια σου ένα μωράκι το οποίο ξεγέννησες εσύ; Πώς μπορείς να μετανιώσεις όταν σώζεις μια γυναίκα από τον καρκίνο; Σίγουρα δεν γίνεται…

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

 • Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δυσκολότερο πεδίο στην επιστήμη αυτή;

Νομίζω πως, όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και εδώ το κάθε πεδίο έχει τη δυσκολία του. Στη μαιευτική χρειάζεσαι καθαρό μυαλό και υπομονή, για να φέρεις εις πέρας το θαύμα της γέννησης. Πρέπει και να μπορείς να είσαι δίπλα στη μάνα και να σε αισθάνεται δικό της άνθρωπο, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της λοχείας.

Στην αντιμετώπιση του καρκίνου θα πρέπει να γνωρίζεις άριστα το πεδίο, αλλά και να διαθέτεις άρτιες χειρουργικές ικανότητες, «να έχεις χέρι», όπως λέμε εμείς. Στην τεχνητή γονιμοποίηση παίζεις με τις πιθανότητες και προσπαθείς να πετύχεις πολλές φορές το ακατόρθωτο.

 

 • Τον τελευταίο καιρό ακούμε πολλά για το VBAC (φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή). Ποια είναι η προσέγγισή σας σε ένα τόσο σημαντικό θέμα;

Είμαι κάθετα αντίθετος. Ναι στον φυσιολογικό τοκετό, όπως τονίζω και στα άρθρα που γράφω, όχι όμως στο να βάζουμε την ζωή της γυναίκας και του εμβρύου σε κίνδυνο. Θα εξηγήσω αμέσως για ποιο λόγο το λέω αυτό. Όταν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε καισαρική τομή, το σημείο πάνω στη μήτρα όπου κόψαμε για να βγάλουμε το νεογνό και στη συνέχεια ράψαμε, έχει μικρότερο πάχος από την υπόλοιπη μήτρα. Όσες φορές κάνει λοιπόν μια γυναίκα καισαρική, το τοίχωμα της μήτρας στο σημείο αυτό θα λεπταίνει όλο και περισσότερο.

Αν, λοιπόν, μια γυναίκα μετά από καισαρική τομή προσπαθήσουμε να την ξεγεννήσουμε φυσιολογικά, έχει πολλές πιθανότητες στο σημείο αυτό κατά την διάρκεια της εξώθησης, δηλαδή των συσπάσεων που κάνει η μήτρα, να υποστεί ρήξη. Αυτό είναι τρομερά επικίνδυνο, διότι συνοδεύεται από ακατάσχετη αιμορραγία μέσα στην κοιλιά της γυναίκας. Πρέπει να μπει άμεσα χειρουργείο και μπορεί να επέλθει ο θάνατος και για την γυναίκα αλλά και για το έμβρυο. Εμένα λοιπόν δεν μου αρέσει να παίζω με τις πιθανότητες, όταν αφορά στη ζωή δυο ανθρώπων. Ο μόνος λόγος που θα έκανα VBAC, θα ήταν μόνο αν λόγω τον συνθηκών (μεγάλη διαστολή, σπασμένα νερά κλπ.) δεν είχα άλλη επιλογή.

 

 • Τι θα συμβουλεύατε μια νέα γυναίκα για την προστασία του γεννητικού της συστήματος;

Θα την συμβούλευα να μην ξεχνάει ποτέ να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της κάθε χρόνο. Πραγματικά δεν φαντάζεστε από πόσα σοβαρά προβλήματα μπορεί να σας σώσει αυτή η εξέταση.

Η σωστή εξέταση, που πρέπει να γίνεται μια φορά κάθε χρόνο, περιλαμβάνει :

 1. Επισκόπηση, με την οποία βλέπουμε τα χείλη του αιδοίου, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.
 2. Γυναικολογική – δακτυλική εξέταση, με την οποία αντιλαμβανόμαστε την θέση της μήτρας, την υφή του προσθίου τοιχώματος της, καθώς και τους θόλους.
 3. Test-Pap, μας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για πιθανή μόλυνση.
 4. Ενδοκολπικός υπέρηχος, με τον οποίο μπορούμε να δούμε την κατάσταση της ίδιας της μήτρας, καθώς και των ωοθηκών.
 5. Ψηλάφηση μαστού, όπου ο γυναικολόγος αντιλαμβάνεται με την αίσθηση της αφής την ύπαρξη πιθανών μορφωμάτων

 

 

 * Παράλληλα με τη Γυναικολογία, εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, ο τομέας της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με την IVF;

Έχω κάνει ήδη κάποια δειλά βήματα, αλλά σίγουρα είναι ένας τομέας πολλά υποσχόμενος που εξελίσσεται ραγδαία και θα βοηθήσει στο μέλλον ακόμα περισσότερο κόσμο. Οπότε γιατί όχι!

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

 • Θυμάστε κάποιο μαιευτικό ή γυναικολογικό συμβάν που να σας εντυπωσίασε;

Πραγματικά και σε εμένα και σε άλλους συναδέλφους έχουν συμβεί πάρα πολλά! Θα σας πω, όμως, ένα αστείο συμβάν που έχει συμβεί σε έναν άλλο συνάδελφο και ήμουν παρών.

Σάββατο βράδυ, γενική εφημερία στο νοσοκομείο και πραγματικά γίνεται “κόλαση”. Έρχεται, λοιπόν, στα επείγοντα ένας Ρομά πατέρας με την κόρη του. Φυσικά ακολουθούμενοι από όλο το σόι. Καμιά 20αρια άτομα. Η κόρη, λοιπόν, είχε έντονους πόνους στην κοιλιά. Έτσι ο συνάδελφος, μεταξύ των άλλων εξετάσεων, ξεκίνησε να της κάνει και έναν υπέρηχο. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως η κοπέλα (14 ετών) είναι έγκυος, στον 5 μήνα σχεδόν!

Βγαίνει ο συνάδελφος στον χώρο αναμονής, καλεί τον πατέρα της κοπέλας, για να του πει τα ευχάριστα νέα. Κι εκτυλίσσεται η ακόλουθη σκηνή :

-Ιατρός (προτάσσοντας το χέρι του για χειραψία) :

“Κύριε, τα θερμά μου συγχαρητήριά, η κόρη σας είναι έγκυος, στον 5 μήνα!”.

-Πατέρας (έχοντας πιάσει το γιατρό από τον λαιμό) ωρυόμενος :

“Τι έκανες ρε στο κορίτσι μου; 10 λεπτά ήσασταν μέσα. Τώρα θα την πάρεις!”

Δεν χρειάζεται να σας πω πως από τη μια πλευρά, εμείς οι υπόλοιποι είχαμε πέσει στα πατώματα από τα γέλια, αλλά από την άλλη πλευρά ο δύστυχος συνάδελφος φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου, για να γλιτώσει το ξύλο και τον γάμο! (γέλια)

 

 • Τι εύχεστε για το μέλλον σας;

Εύχομαι να μου δώσει δύναμη ο θεός, ώστε να καταφέρω να συνεχίσω το έργο μου.

Να  βοηθήσω και άλλες γυναίκες, να ξεγεννήσω και άλλα παιδιά,  να γίνω

καλύτερος στον τομέα μου, να υπηρετήσω τη Γυναικολογία – Μαιευτική όσο μπορώ αρτιότερα, με συνείδηση, υπευθυνότητα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ